Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 668

Reclame

‘Ik zou toch logopedie willen aanraden,’ zegt de juf tijdens het oudercontact.
Onze vijfjarige zoon slist een beetje, volgens haar. Ze doet voor hoe hij zijn tong voorbij zijn tanden steekt bij s-klanken. Ik veeg discreet de spetters van mijn gezicht en knik begrijpend.

Eerlijk gezegd had ik het zelf nog niet opgemerkt. Maar ja, je bent je eigen kind ook zó gewend. Thuis meteen uitgeprobeerd natuurlijk: ‘Zeg eens …’
En inderdaad, hij slist. Nu weet ik toevallig dat de mama van T., een kindje dat bij zoonlief in de klas zit, logopedist is. ’s Morgens komen we vaak tegelijk met haar (en haar twee zoontjes) bij de schoolpoort aan. Onze zoon kent haar dus al van gezicht, dat scheelt. Ze heeft een praktijk aan huis, ook dat helpt onze kleuter te motiveren. Want daar woont T. ook!

En zo rijden we op een zaterdagochtend naar de logopedie. We zijn een paar minuten te vroeg en gaan in de wachtruimte zitten. Aan de muur tegenover ons hangt een prikbord. Zoonlief kijkt naar een poster van de Vereniging voor Logopedisten. Er staat een blond peutertje op.
‘Is dat T. toen hij nog klein was?’ vraagt hij.
‘Nee, dat is reclame,’ antwoord ik hem.
Waarop hij me verbaasd aankijkt: ‘Kun je dat kindje kopen?’

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Vera Bijma
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 585
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Reclame"

Geschreven door Vera Bijma . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
06.05.19
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen
  • Lezenswaardig:
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Lieven Vandekerckhove 13.07.20
    Ik heb nu pas dit stukje in het vizier gekregen, zoals zo vaak gebeurt doordat oudere publicaties (gelukkig) regelamtig weer opgepikt worden op de frontpagina van deze website. Maar ook al is het wat ouder, ik kan niet nalaten er mijn grote waardering voor uit te spreken (en in sterren uit te drukken). Eén opmerking: het ware beter als cursiefje geplaatst, want een column is het niet (de oude discussie, nietwaar?)

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!