Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 592
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Re-Ellie-ty

| Robert Beernink
Wat zou de echte reden zijn van het ontslag van Ellie Lust bij de Amsterdamse politie? Haar activiteiten achter het televisieraam? Waarschijnlijk niet. Ze profileert zich meer dan goed. Ik vermoed haar humor. Die competentie, weet ik uit eigen ervaring, vormt geen pre bij de Hermandad. Ellie exciteert zowel actief als passief alle verantwoordelijke stoffen in mijn frontale kwab die de humorbeleving aanjagen. Voor de NPO maakt ze programma’s waarin ze meeloopt met korpsen in het boze buitenland. De onderkoelde relativerende observaties ter plekke zijn Tukkers, leggen het echter af bij de duidelijk voorgeproduceerde onderdelen. Du moment ze in het plaatselijke politiepak schiet, is ze onderdeel van de unit en gaat voorop in de strijd tegen de criminelen, wijst fietsers rechts te houden, voetgangers op de stoep te blijven en de verschillende valse alarmen koel en zakelijk af te handelen. Vergeleken met het gajusgilde in de steden die ze aandoet, is dat in Mokum als Pinkeltje in Madurodam. In Buenos Aires mag ze mee op patrouille. Ellie zit naast de chauffeur. Midden op de achterbank een collega die breeduit lachend niets van hun gesprek wil missen. Ze maken zich voorin zorgen over de veiligheid, willen na de dienst veilig thuiskomen. Of hij een relatie heeft? Ja. Kinderen? Nee. Wil hij kinderen? Eindelijk een impertinente vraag. Nee, want hij is getrouwd met een man. ‘En ik met een vrouw,’ zegt Ellie. Boks. Zo’n verhoortechniek laat de man achterin schateren van bewondering. Ontwapende humor slokt wereldproblemen op als een eitje het zaadje.

4 mei 2019 #BinnenDoorDenker www.robertbeernink.nl
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 301

(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

PETER

Geschreven door Willem Olierook. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Op bezoek in het verpleeghuis word ik als voormalig DJ uitgenodigd om wat ‘plaatjes te draaien’. Iedereen zit zich te verheugen op een middagje ‘herkent-u-deze-nog-nog-nog?...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Herhaling

22, mei, 2020 Tryntsje van der Meer

Bang voor de dood

24, mei, 2020 Lotte Akkerman

Bitterzoete initiatieven

14, mrt, 2020 Marieke Vos

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!