Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

359 Hits

Publicatie op:
Ratten

Op een steenworp afstand van de stad zag ik ze lopen. Ze kruisten mijn pad bij hun oversteek van sloot naar sloot. Vier kleine, bruine beestjes met een niet al te lange staart. Van een afstandje lijken ze op aaibare diertjes. Toch zijn zij de voorlopers van de plaag die een vervuilde stad over zich afroept. Ratten.
De voorouders van dit ogenschijnlijk aaibare viertal hebben al veel onheil gebracht al zijn ze in het verleden ook wel eens van wandaden beschuldigd die achteraf gezien niet door hen zijn begaan. Zo gingen wij er tot voor kort van uit dat de rat de veroorzaker was van de verspreiding van de pestbacterie, de Yersinia pestis. Volgens wetenschappers is deze verdachtmaking onjuist. De bacterie, die zich in vlooien en luizen bevond, is in werkelijkheid verspreid door mensen die dit ongedierte met zich meedroegen. (https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-pest-werd-niet-door-ratten-verspreid-maar-door-mensen). Ondanks dat ze de pestbacterie niet hebben verspreid zijn ratten geen lieverdjes. Dat is de reden dat wij mensen ratten met gif bestrijden of ze in de val lokken. 

De mensheid heeft wel eens de indruk gewekt dat ratten zo ongeveer het ergste is dat ons kan overkomen. Deze opvatting houdt geen stand en lijkt meer op een afleidingsmanoeuvre om de aandacht op onszelf weg te nemen. 

De afgelopen dagen ben ik in ieder geval opnieuw tot de conclusie gekomen dat de bruine beestjes die mijn weg kruisen een stuk aardiger zijn dan mensen die zich als ratten gedragen. Wat te denken van de criminelen die containers inrichten als martelkamers. Ze zijn van de ratten besnuffeld. Wat te denken van de oorlogsmisdadigers die onder aanvoering van Mladic ten tijde van de oorlog in Joegoslavië genocide pleegden. De uitstekende documentaire van Coen Verbraak geeft iedereen een geweldig inkijkje in de ware gebeurtenissen in de moslimenclave Srebrenica. Naar aanleiding van deze informatie over de val van de enclave zullen velen, net als ik, hun mening over de rol van de Nederlandse militairen (Dutchbat) bij moeten stellen. Zij zaten als ratten in de val. Hun vrienden van de VN bleken valse vrienden te zijn. Niet in staat om ondersteuning te bieden en na twee dagen al wel de schuldvraag beantwoordden. Rattengedrag is de mensen niet vreemd. Zoals het spreekwoord zegt: Als het schip lek is, gaan de ratten van boord. Ratten kun je niet verdelgen. Het zijn kansloze missies, stop ermee. 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Ratten"

14.03.21
Feedback:
Helder beschreven. En ik denk dat je gelijk hebt.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig