Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Punt

Gedurende het afgelopen jaar heb ik voor mijn nieuwe boek “De Zaligen” uitermate plezierig samengewerkt met de redactrice van Uitgeverij Ambilicious. Resultaat: een ordner vol suggesties, tips en aandachtsvelden, vooral bedoeld om het verhaal meer vaart te geven. De Elsschotproef, ofwel “schrijven is schrappen”, bewijst zijn waarde. Krampachtige pogingen toch vooral duidelijk te willen zijn, alles uit te leggen en geen hiaten te laten vallen zijn een belediging aan het voorstellingsvermogen van de lezer. Overdaad aan woorden slaat de fantasie plat, verstopt de creatieve uitlaatklep en reduceert een aardig verhaal tot een zakelijke handleiding. Na de eerste intensieve redactieronde oordelen proeflezers positief over het herziene manuscript en de door hen aangereikte op- en aanmerkingen zijn ingrediënten voor ververste inkt. Begin 2018, zo hebben we afgesproken, praten we over product, prijs, plaats en promotie van het boek. Echt iets om naar uit te zien. Om de komende donkere dagen emotioneel schadevrij door te komen, stel ik voor het manuscript nog eens kritisch en tot op detailniveau door te nemen. “Strak plan!” luidt de beantwoordende uitgeversmail. Nu, op nog niet de helft van het manuscript, zit ik aan 559 verbeterpunten, inclusief komma’s, spaties voor beletseltekens en de punten zelf. Dit prachtige proces gaat zo diep dat ik mij daar volledig op ga concentreren. Rest mij om het einde van dit columnjaar te markeren met het plaatsen van een punt. Dat is nog niet zo eenvoudig: auteurs hebben in de regel weinig moeite met een punt maken, wel met er een te zetten!

16 december 2017 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 578
(De gemiddelde waardering is 3 door 2 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…