Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Precies hetzelfde boek

Lang lang geleden reisde ik regelmatig met de trein naar mijn werk. Ik weet niet hoe het tegenwoordig is, maar toen was forens zijn geen pretje. Een perron vol met mensen, die zich allemaal in een te krappe trein moesten persen. Als je aan de zijkant van de trein ging staan en met de stroom mee naar binnen gleed, had je de grootste kans om een zitplaats te bemachtigen.

Om de reis te veraangenamen nam ik altijd een walkman (ja, zo lang is het geleden), een thermosfles met koffie en een boek mee. Als het mij lukte om een zitplaats te veroveren schonk ik een bekertje koffie in, zette ik mijn koptelefoon op en ging ik lezen.

Ik was niet de enige die las. Bijna iedereen had een boek, een tijdschrift of een krant mee. Tablets en smartphones waren nog niet uitgevonden. Mobiele telefoons type baksteen wel. Hiermee kon je bellen en sms-en, maar niet internetten en ook geen ebooks lezen.

De trein naar huis was prettiger. Ik stapte in op een rustig station en kon op mijn gemak een plekje zoeken. Eenmaal een plekje gevonden, groette ik mijn medereizigers en dook ik weer in mijn boek.

Op een dag was ik zoals altijd aan het lezen, toen er iemand tegenover mij ging zitten. Het boek dat ik aan het lezen was, was verschrikkelijk spannend en ik ging er volledig in op. Zonder op te kijken, mompelde ik “goedemiddag” en las door. Na een tijdje voelde ik dat er iemand naar mij keek. Het was een vriendelijke dame. Ze keek naar mijn boek en glimlachte. Ik glimlachte vriendelijk terug en las weer verder.

Ze bleef maar naar mijn boek kijken. Ik zat midden in een verschrikkelijk spannend stuk en ik had helemaal geen zin in een praatje. Toch rukte ik mij los van de bloedstollende passage en keek haar voor de tweede keer aan. Ze had een boek in haar hand en ze wees er naar. Het was precies hetzelfde boek!

'Goed hè', fluisterde ze. Ik knikte instemmend. Grijnzend lazen we weer verder. Praten? Welnee! Daar was het boek veel te spannend voor!
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 1012
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…