Voor schrijvers, door schrijvers
Column

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 683

Praatgraag

In mijn eigen omgeving ken ik veel mensen die bij het vorderen van de leeftijd hun praatstoel van de hand doen. Als je bij hen langs gaat moet je moeite doen om in gesprek te komen. En als je denkt dat ze op stoom raken, is het gesprek al weer voorbij. Er is weinig nieuws te melden. Alles is al gezegd. 

Echter, de ene oudere is de andere niet. Bij praatprogramma’s hebben ze helemaal geen moeite om vooral oudere mannen te vinden die heel graag hun zegje willen doen. Bij het zien van bepaalde personen die aan tafel zitten bij een praatprogramma op tv, verlang ik naar absolute stilte om zo verschoond te blijven van een niet te stoppen woordenvloed. Ik vraag dan aan mijn vrouw: “Heb jij de afstandsbediening. Zo ja, wil je deze dan even op mute zetten.” Zij doet dit met genoegen, want ook zij herkend en kent de heren. 

Wat te denken van Herman Pleij. Als die één keer aan het woord is dan houdt hij nooit meer op. Hetzelfde geldt ook voor Scherder en in mindere mate Osterhaus. Hun thuisfront zal blij zijn met de uitnodiging. Zijn ze eindelijk even van de woordenstroom af. Pleij, Scherder en Osterhaus vertellen ondanks de veelheid aan woorden toch steeds een consistent verhaal. Praatjesmakers zijn ze zeker niet, deze drie (oud-)hoogleraren. Praatgraag zijn ze wel. 

Ik snap de redactie wel dat ze deze mannen uitnodigen. Zij praten tenminste. Aan een gast die weinig kan of wil zeggen, heeft men in een praatprogramma niets. Maar om nu iedere keer oudere mannen uit te nodigen die verbaal niet te stoppen zijn, ervaar ik als minachting van de kijker. 

Omdat de mens nooit te oud is om te leren, wil ik de heren graag attenderen op de uitspraken: “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister” en “Less is more.” Mogelijk denken ze dat deze uitspraken niet voor hen gelden of dat het alleen geschreven tekst betreft. Dat is dan hun misvatting die bij mij als kijker tot wegzappen of ‘mute’ leidt. Heren, als oudere man stel ik jullie de vraag: Mag het een onsje minder? 

P.S. Dhr. Derksen heb ik in in het verhaal niet genoemd. Hij is wat mij betreft ook veel te lang aan het woord. Toch behoort hij tot een andere categorie oudere mannen. Hij praat prietpraat. Als hij op tv is dan lees ik een boek. 

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Eelco Visser
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 93
Publicatie op .
Tags: Columns
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Praatgraag"

Geschreven door Eelco Visser . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...