Han Maas

Politiek Den Haag - 'Dit is gekkenwerk'

© Han Maas op 01.10.2021.

‘Ik hef de blokkade tegen de ChristenUnie op.’ Welke oogdruppels hebben ze in Kaags ogen gespoten? Ik denk niet die tegen arrogantie. Zou er wat in het pakje shag van Remkes hebben gezeten: ‘Wil je ook draaien, Sigrid?’

Sigrid draait op een andere manier en kiest politieke eieren voor haar geld. Opkomst en afgang kunnen elkaar snel afwisselen. Tactisch terugtreden als minister is net zo tactisch als de terugtrekkende haargrens van Rutte. Je schiet er niets mee op. En ook niet als een spin in het D66-web Remkes een jong borreltje niet gunt.

Wat is nieuw leiderschap? Je kunt je macht niet omtzigtig opbouwen over de rug van een ander. Waar de een ontslag op staande voet krijgt, moddert de ander verder onder gezag van oud leiderschap.

Kaag wijst erop dat het enige alternatief zou zijn om nieuwe verkiezingen te houden. ‘Die verlammen de politiek ten minste nog een halfjaar. Dan blijven de grote besluiten uit. Dat verdient ons land niet. Het moet progressiever, genereuzer, opener en menselijker.’

Met name op het gebied van klimaat en investeringen in het onderwijs wil de partij meer van haar wensen verwezenlijkt zien. ‘We doen het goed of we doen het niet.’ Aldus het ANP – wel betrouwbaar.

70 jaar televisie. ‘Dappere Dodo’, ‘Pipo de Clown’, ‘Swiebertje’, ‘Wie Wil Mijn Marmotje Zien?’ ‘De Kijkdoos’ – en zo kan ik wel even doorgaan. En nee, niet dubbelzinnig bedoeld, woke people. En wees niet bang, zwart-witbeelden van sinterklaasoptochten blijven in het archief. En op mijn netvlies, waar ik ook mijzelf zie: ‘Haartjes nat, nog even op… Gezichten in het behang, maar niet echt vanbinnen bang.’ Geluk was gewoon en elke kleur bijzonder.   

Eén zender. Kijkcijfers? Nee, die werden nog niet gehamsterd, Angela de Jong. Ga maar even wat voor jezelf doen of naar een herhaling van ‘Boer zoekt Vrouw’ kijken.

Het is de tijd van ver voor haar. Ze was deze week op meerdere zenders te zien en had kritiek op artiesten die zich van de coronapas distantiëren en niet eens de moeite namen om bij Jinek aan tafel te zitten: ‘Laf. Sanne Wallis de Vries had tenminste de moed om dat wel te doen’ – ja, zo kun je jezelf promoten na een periode van dalende inkomsten.

Van Kooten en De Bie zullen ongetwijfeld de revue passeren, evenals ‘Farce Majeure’, met onder anderen Alexander Pola, de ‘gifkikker’. Een lied over de toen al lange nachtelijke vergaderingen van de Tweede Kamer: ‘Dit is gekkenwerk.’ Ontleend aan de uitspraak van een powervrouw avant la lettre, die vermoeid verkeerd stemde: Freule Wttewaall (spreek uit als ‘uutewaal’) van Stoetwegen. ‘De Freule’ was jarenlang Tweede Kamerlid voor de Christelijk-Historische Unie. Tijdgenote van Haya – ‘haar op d’r tanden’ – van Someren van de VVD en Marga Klompé van de Katholieke Volkspartij, de eerste vrouwelijke minister. Een zwart-witte polariserende tijd, gekleurd door het klagelijke gekras van de rode Uyl, verstoord door snotaap Hans Wiegel van de VVD en verfrist door Hans van Mierlo – weet u nog, meneer Pechtold, mevrouw Kaag?

Satire mocht, ook al werden er weleens Kamervragen gesteld als het koninklijk huis op de hak werd genomen of als er een naakte vrouw op tv was verschenen. Maar woke people sliepen nog in hun vaders verrekijker.

In een flauw najaarszonnetje loopt een vrouw over de Dijk in Volendam. Na voldoende te hebben geïncasseerd, deelt ze nu iets uit. ‘Armbandjes,’ zegt ze. ‘Als je je coronapas in een kroeg hebt getoond krijg je een armbandje, dat je als pas in de volgende kroeg kunt tonen.’

‘Maar dat begrijpen die buitenlandse toeristen toch niet, mevrouw?’

‘Om het niet te begrijpen hoef je geen Japanner te zijn, meneer.’      

 
Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 888
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Kevin Panetta: Bloem (Deel 2)

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.