Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Politiebericht en braakangst

| Pascal Cuijpers

Als kind was ik voor twee dingen bang. Dat waren de lugubere politieberichten die soms na het Journaal van acht uur werden voorgelezen en brakende mensen. De introtune van de jeugdserie Q en Q was trouwens ook niet mijn ding. Maar dat terzijde. Deze politieberichten werden meteen aansluitend aan het Journaal van acht uur uitgezonden. Elke keer als ik meekeek naar het Journaal van acht uur, lichtelijk verplicht, zat ik al tijdens de nieuwsuitzending in spanning, of na afloop weer de meest onheilspellende stem van de Nederlandse televisie zou gaan zeggen: “…Hier volgt een politiebericht…”

Pats. Rauw op je (kinder)dak. En dat voor het slapen gaan. Verstijfd van angst en hopend dat het snel voorbij zou zijn, zat ik dan met een kussen voor de ogen en de handen stevig tegen mijn oren geklemd. Ik wachtte in spanning af totdat ik dacht dat het politiebericht voorbij was. Met één oog half open en nog altijd twee dichtgeklemde oren, keek ik langzaam over de rand van het kussen. Het was zeer spijtig voor mij, maar aan het einde van zo’n politiebericht werd meestal de foto getoond van het lijk dat moest worden geïdentificeerd. Dit zag er uiteraard, op zijn zachtst gezegd, niet smakelijk uit. Nééééé!!! Weer te vroeg gekeken. In een flits stond de foto van het ongeïdentificeerde lijk in mijn geheugen gebeiteld. Vervolgens zei de emotielooste tv-stem ooit: “Einde politiebericht”.

Tja, dat kun je mooi zeggen, met je nog dodere stem dan de afgebeelde persoon op de getoonde foto. Einde politiebericht, begin van de angst voor mij. Het was immers al half negen. Bedtijd dus. Razendsnel trok ik mijn creatiefste smoezen uit de kast, om maar niet naar bed te hoeven. Maar meestal kwam ik er niet onderuit. Ik moest naar boven. Door de donkere gang. Langs het mysterieuze raam met ribbelglas waar je altijd rare vormen doorheen zag. De trap op. Licht aan. En dan maar hopen dat er geen lijken voor je stonden die verdacht veel leken op de getoonde dode mensen uit het politiebericht. Gelukkig stonden die er meestal niet en kon ik bibberend mijn bed in.

Tegenwoordig vind ik het nog steeds niet prettig om dode mensen te zien, in wat voor soort toestand dan ook. Maar gelukkig zit ik niet meer met dichtgeknepen ogen en oren voor de tv wanneer er ergens een lijk getoond wordt. Iets wat ik helaas wél nog altijd doe tijdens het zien of horen van mijn andere, eerder beschreven angst…

© Pascal Cuijpers

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 1492

(De gemiddelde waardering is 5 door 6 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Panda's en Passion

Geschreven door Han Maas. Geplaatst in Column.
Wu Wen en Xing Ya afhalen is weer eens iets anders dan babi pangang bij de afhaalchinees bestellen.We vertrekken al vroeg, want richting Schiphol staan altijd files. Stel j...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!