Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Peter.R,de Jansen

Vandaag even druk in de weer geweest met het boeken van een cursus. Of workshop zoals dat nu heet. Bekt lekkerder en verkoopt beter. Ik wil nu eindelijk wel eens leren op mijn hoofd te staan. Dat schijnt goed voor de bloedsomloop te zijn, heb ik mij laten voorliegen.

Ik bel iets uit een advertentie. ‘Met Jannemien?’
Met Jannemien.. ze eindigt haar naam met een vraagteken. Zoals zij het uitspreekt klinkt het of ze zelf verbaasd is dat ze Jannemien heet. Ik vraag haar naar de workshop. Wat het precies inhoudt en dergelijke.
‘Ja, u moet het zien als een soort van Yoga?’ Weer dat vraagteken.
‘Wij laten u tijdens de workshop zien wat u zoal kunt verwachten?’

Ik vraag hoeveel de workshop kost. ‘Nou, het is een tweedaagse workshop? En het geheel kost tweeduizend euro? ‘Tweeduizend Euro?’ roep ik verbijsterd, ‘Dat kost een klomp goud ook, zeg.’
‘Vast wel, meneer? Maar het is wel inclusief koffie en een broodje he?’
‘Dat stelt mij helemaal gerust, Jannemien?’ En ik verbreek de verbinding.
Ja hallo hé.

Ik zet de tv aan. Een herhaling van Jakhals&Hyena oftewel Pauw&Jinek. En wie zien wij daar weer als een duvel uit een doosje mijn huiskamer inspringen. Als dat Dolf Jansen niet is. Die uitgehongerde marathonloper die ook nog cabaretier schijnt te zijn. Je ziet die man tegenwoordig in elke tokshow opduiken. In De Wereld Draait Door mag hij zijn humor uitleven en ook Jakhals&Hyena zijn kennelijk gek op hem. Heeft die man geen werk of zo dat hij zich als een soort bloedzuiger hecht aan die tokshowtjes? Hij wordt nu al fluisterend Peter R. de Jansen genoemd omdat ook die als een soort ziekte van lyme in elke tokshow is geïmplementeerd. Veel mensen schijnen, als ze Peter R. de Jansen weer als een niet te verwijderen virus op tv zien verschijnen, over te stappen op lachgas. Begrijp ik. Je moet wat als je wat vrolijkheid in je leven wil.

Is er ook nog goed nieuws? Zeker! Peter R.de Vries is al twee dagen niet op tv geweest. Het schijnt dat hij in een afkickkliniek voor verslaafde tokshowgasten is opgenomen.

Dus zap ik naar een ander net waar het voltooid leven en euthanasie weer eens wordt besproken. Een of andere gristelijk vermomde dominee van de seksueel hervormde laatste dagen adverteerders heeft het over ‘cases’ terwijl hij zelfmoordgevallen bedoeld.

Het wordt tijd dat die man eens stevig gaat bidden. Om deze zonde te laten vergeven. En dan zal hij er achter komen dat God uiteindelijk, net zoals elke man, wil, dat je op je knieën voor hem knielt. Maar dat geheel terzijde.

Ik bel Jannemien nog een keer.’Dag, Jannemien? Hebben jullie ook workshops over het jagen op en het afzinken in de Noordzee van religieuze betweters inclusief een fles wodka?’
‘??’
‘Jannemien? Hallo?’
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 665
(De gemiddelde waardering is 4.5 door 2 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Maar een schrijfopdracht is ook leuk en spannend.Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een…