1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  431 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Pauw uit Zuid

Publicatie op : 20-05-2021

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Pauw uit Zuid

217 Hits.
Kijk maar uit, ik kom van Zuid!
Rotterdam-Zuid welteverstaan. Zuid is vergelijkbaar met het vooraanzicht van Bijlmer, min of meer tijdens dé vliegtuigramp, op sommige plekken. Vierentwintig op de duizend inwoners maakt zich namelijk schuldig aan vernieling. Graffititekeningen op scholen, lakens voor de ruiten van de woningen en opengereten vuilniszakken welke niet door meeuwen werden aangevallen, helaas.
 
Het is een soort Schilderswijk maar hier eindigen de wijken veelal met -oord , zoals feijenoord en varkenoord.
Wist u dat de grootste moskee van Europa in wijk Varkenoord is geplaatst? De grootste planologische grap van de eeuw, als je 't mij vraagt.
Zuid heeft wijken waarvan 85% van de inwoners niet Nederlands is en waarvan het gezinsinkomen van 77% van de inwoners als "laag" mag wordt beschouwd.
Wijk Groot-IJsselmonde met zijn zeven verschillende jeugdbendes die zich geregeld schuldig maken aan zware criminele activiteiten. De snackbar, Verhagen, die het aantal roofovervallen in een jaar niet meer op één hand kan tellen. Met de plichtsgetrouwe maar getraumatiseerde medewerkers die u nog steeds even vriendelijk te woord staan. Dat noem ik nog eens een patatje mét; de kruidsporen van de meest recente Glock die er huis heeft gehouden all-inclusief.
 
Wat zegt u? Klinkt het dreigend en hard? Ik ben nog niet eens begonnen joh. Sociaal economische factoren die de balans tussen welvaart en welzijn weerspiegelen schudden zodanig dat zelfs de meest atechnische 'vrouw' zal zeggen dat het hoognodig moet worden gebalanceerd.

En tóch, ben ik zo trots als een pauw dat ik in het Clara ziekenhuis naast de kuip, op Zuid dus, het levenslicht vond. En wat voor lichtje ben ik geworden. Rap van tong, recht voor z'n raap en adrem, niet alleen voor een rood stoplicht. Irritant wellicht, in de ogen van genuanceerde welbespraakte balletjes uit Het Gooi. Ongehoord brutaal, met flink rollende R, in de ogen van heel niet-carnavallend Noord-Brabant.
 
Niet lullen maar poetsen klinkt mijn weerwoord want zoete koekjes worden niet gebakken. Stenen vragen geld. Voor niets gaat de zon op. Jatogniedannn.
 
Fijne dag vandaag.

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

20.05.21
Feedback:
Ik heb de zin met de vergelijking Zuid- de Bijlmer drie keer gelezen omdat ik dacht dat ik het niet goed las en schoot toen in de lach. Ja, dat geeft wel een beeld van een wijk waar je niet tegenop kunt. Een paar kleine fouten (cannavallend?) maar verder goed geschreven.
 • Waardering
  80%
Show more
2 van de 2 lezers vond deze review nuttig
20.05.21
Feedback:
Heel leuk en beeldend beschreven, ik zie Rotterdam weer voor me. Daar hebben wij ook een paar jaar gewoond :)
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
55 woordenverhaal
Life hammer?
434
Lezen?
Column
Voorbereidingsmanagement
432
Lezen?
55 woordenverhaal
Halve smart
384
Lezen?
Levi wil leven!
379
Lezen?
Vrij?
359
Lezen?