Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Pauw uit Zuid

Kijk maar uit, ik kom van Zuid!
Rotterdam-Zuid welteverstaan. Zuid is vergelijkbaar met het vooraanzicht van Bijlmer, min of meer tijdens dé vliegtuigramp, op sommige plekken. Vierentwintig op de duizend inwoners maakt zich namelijk schuldig aan vernieling. Graffititekeningen op scholen, lakens voor de ruiten van de woningen en opengereten vuilniszakken welke niet door meeuwen werden aangevallen, helaas.
 
Het is een soort Schilderswijk maar hier eindigen de wijken veelal met -oord , zoals feijenoord en varkenoord.
Wist u dat de grootste moskee van Europa in wijk Varkenoord is geplaatst? De grootste planologische grap van de eeuw, als je 't mij vraagt.
Zuid heeft wijken waarvan 85% van de inwoners niet Nederlands is en waarvan het gezinsinkomen van 77% van de inwoners als "laag" mag wordt beschouwd.
Wijk Groot-IJsselmonde met zijn zeven verschillende jeugdbendes die zich geregeld schuldig maken aan zware criminele activiteiten. De snackbar, Verhagen, die het aantal roofovervallen in een jaar niet meer op één hand kan tellen. Met de plichtsgetrouwe maar getraumatiseerde medewerkers die u nog steeds even vriendelijk te woord staan. Dat noem ik nog eens een patatje mét; de kruidsporen van de meest recente Glock die er huis heeft gehouden all-inclusief.
 
Wat zegt u? Klinkt het dreigend en hard? Ik ben nog niet eens begonnen joh. Sociaal economische factoren die de balans tussen welvaart en welzijn weerspiegelen schudden zodanig dat zelfs de meest atechnische 'vrouw' zal zeggen dat het hoognodig moet worden gebalanceerd.

En tóch, ben ik zo trots als een pauw dat ik in het Clara ziekenhuis naast de kuip, op Zuid dus, het levenslicht vond. En wat voor lichtje ben ik geworden. Rap van tong, recht voor z'n raap en adrem, niet alleen voor een rood stoplicht. Irritant wellicht, in de ogen van genuanceerde welbespraakte balletjes uit Het Gooi. Ongehoord brutaal, met flink rollende R, in de ogen van heel niet-carnavallend Noord-Brabant.
 
Niet lullen maar poetsen klinkt mijn weerwoord want zoete koekjes worden niet gebakken. Stenen vragen geld. Voor niets gaat de zon op. Jatogniedannn.
 
Fijne dag vandaag.
© Louisa Weijenbergh op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
20.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik heb de zin met de vergelijking Zuid- de Bijlmer drie keer gelezen omdat ik dacht dat ik het niet goed las en schoot toen in de lach. Ja, dat geeft wel een beeld van een wijk waar je niet tegenop kunt. Een paar kleine fouten (cannavallend?) maar verder goed geschreven.
Show more
2 van de 2 lezers vond deze review nuttig
20.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Heel leuk en beeldend beschreven, ik zie Rotterdam weer voor me. Daar hebben wij ook een paar jaar gewoond :)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig