Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Patatje woke

Publicatie: 05.03.2022 | Han Maas

De jodiumpillen zijn niet aan te slepen en de kogelvrije vesten zijn al uitverkocht. Voor nood zijn er nog wel noodrantsoenen. Weer eens wat anders dan wc-papier hamsteren.

Een snackbarhouder uit Nijmegen verkoopt geen patatje oorlog meer. Gebrek aan mayonaise, pindasaus, uien of wat voor bende er nog meer op zijn patat zit? Nee, ‘het is uit de tijd’. Te vet of niet vegan genoeg? Nee, dat is het ook niet. Het gaat om de benaming, die is uit de tijd omdat het oorlog is en oorlog uit de tijd was. Naïef om te denken dat oorlog niet van alle tijden is, als het niet iedere dag op het nieuws is. Ergens in Afrika? Ach, schep lekker de patat in de bak en gooi er kledder overheen. Maar ja, oorlog is nu dichterbij dan je denkt. Virologen zijn verdwenen, ze hebben plaatsgemaakt voor Ruslanddeskundigen en militairen aan de talkshowtafels.

Wat moeten de Oekraïners wel niet denken als ze in hun schuilkelders een noodrantsoen eten, overladen met bommen. Ze doden de tijd met hun krantje – als het hun zelf niet overkomt – waarin staat dat die Nederlanders rustig een patatje oorlog eten. Jammer dat hun vertaalwoordenboek ergens wordt weggebombardeerd. Maar konden ze het vertalen, dan vraag ik me af of ze het begrijpen, die solidariteit van de Nijmeegse snackbarhouder. Want hebben ze daar überhaupt snackbars die patates frites verkopen, eventueel met een hoop herrie erop? – herrie genoeg trouwens.

De snackbarhouder lijkt me behoorlijk van de kaart als hij patat oorlog van de kaart haalt. Nu nog de slijter aan de overkant, die zijn wodka uit het schap haalt en het uit het zicht stiekem opzuipt: wat niet weet wat niet deert. Misschien lekker met een patatje oorlog erbij van zijn overbuurman.

Het wordt weer eens tijd voor een ouderwets gezellige tv-actie met een patatje erbij. Goed voor de personal branding van de BN’ers, na hun snacken uit de coronapot. Voor de dj’s Mattie Valk en Wytze de Jager is alles vergeven en vergeten. Ze zullen elkaar vredelievend een hand geven, nadat Mattie een paar jaar geleden Wytze achter zijn rug om heeft belazerd. ‘Het gaat op dit moment niet om ons, maar om het goede doel. Daar doen we het voor. We laten hiermee zien dat we een eenheid vormen en dit met z'n allen doen,’ aldus De Jager. Misschien eten ze na afloop van hun liefdadige radio-uitzending wel een patje, en drinken een koud glas Heineken – of mag Heineken ook niet meer, omdat Poetin dat met Willem-Alexander heeft gedronken? O jee, had ik dat maar niet gezegd, je weet wat er met Buckler is gebeurd…

Maar het gaat tenslotte om ‘het scorend vermogen’ en volgens Rinus Michels is voetbal oorlog. Ja, waarbij niet. Behalve in een snackbar in Nijmegen natuurlijk.

De tv-actie wordt gepresenteerd door Rob Kemps. Hij doet dat samen met een vrouw die je anders nooit op tv ziet: Chantal Janzen. Rob is een Slim Mens. De snackbarhouder is nog slimmer en zal zijn omzet woke-patat zien stijgen, de goedzak.

Rob is ook een Snollebol. Niet te verwarren met een Bossche bol, want hij komt uit Best. Een moorkop en een chocobol zijn trouwens hetzelfde. Daar maak je geen oorlog over.

   

WAARDERING

HITS:

345

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
05.03.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Goed geschreven!!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
05.03.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Een sterke column, Han. De nationale hypocrisie spat er deze dagen aan alle kanten weer vanaf.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
05.03.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Een mooie terugblik Han.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.