Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Papegaaien

Papegaaien is een waar gebeurd verhaal over twee opa’s en een denkbeeldige papegaai. Het speelde zich af in mijn ouderlijk huis in de Vicarystraat te Culemborg.We zaten in een doorzonwoning, een rijtjeshuis met daarachter een vrij grote tuin die gescheiden was met die van de buren door een 2,5 meter hoge heg. We hadden een papegaai, Lorre genaamd. Lorre kon niet vliegen omdat hij in zijn jeugd vleugellam gemaakt was. Lorre werd vaak buiten de deur gezet in een boom in de tuin. Daar wandelde hij al wauwelend van tak tot tak. De buren, de familie van Vuren, vormden een bijzondere leefgemeenschap. 

Naast pa en ma en zoonlief Frits woonde er twee opa’s in. We zullen ze voor het gemak Toon en Teus zullen noemen. Toon en Teus waren water en vuur. Beiden kaal, Toon had een meer gele gerimpelde huid en was kleiner, Teus was moeilijk ter been en herkenbaar door de vele pukkels en ouderdomsvlekken. Toon pruimde, hetgeen duidelijk zichtbaar was bij de weinige tanden die verdwaald zijn mond bevolkten. 

Teus rookte Graaf Egbert sigaren, hetgeen in een cirkel van 3 meter rondom hem duidelijk merkbaar was. Zijn handelsmerk was een geweldige gok. Ze vonden beiden dat ze in vergelijking met de ander veel aandacht te kort kwamen en maakte de hele dag ruzie. Toch waren ze op elkaar aangewezen. 

Ze vertelde verhalen die gelijk door de ander zonder uitzondering in twijfel getrokken werden. Wij mochten er vaak ongevraagd via de heg life getuige van zijn. Toon en Teus hadden een ding gemeen: ze genoten van Lorre onze papegaai. Lorre was heel bespraakt en had een vocabulaire waarop een 3-jarige jaloers zou zijn. Bovendien kon hij meisjes nafluiten, schuine woorden schreeuwen en zijn succesnummer was de imitatie van de bijna hysterische, paranoïde lach van mevr. Vullers een buur verderop. 

Op een goede dag waren Teus en Toon in de tuin en probeerden contact te maken met Lorre. In plaats van Lorre die zich binnenshuis bevond, antwoordde de kleine Treffers vanuit de andere zijde van de heg: Kopie Krauwww…Koppie Krauwwww. 

Toon en Teus dachten dat ze beethadden en probeerde elkaar te overtreffen in het contact met Lorre. Nu had de kleine Treffers een duidelijke voorkeur voor Teus die hem een aantal sigaren gegeven had, die hij stiekem vanuit het zolderraampje had opgerookt.

TOON: Koppie Krauwwww

Stilte

TEUS: Koppie Krauwwwww

LORRE TREFFERS: Koppie Krauwwww

TOON: fluit een meisje na: ppfffffff

Stilte

TEUS: Fluit een meisje na: ppfffffffff

Lorre Treffers: fluit doordringend een meisje na.

TOON: He Lorre zeg je niets tegen mij?

LORRE TREFFERS: Kloootzakkkk

TEUS: he Lorre wat zeg je nou tegen Toon?

LORRE TREFFERS: Kloootzakkkk

TEUS: hard lachend, lag helemaal in een deuk

LORRE TREFFERS: hysterisch lachend mevr. Vullers overtreffend.

Toen konden Gerardje Treffers en zijn broer die getuige was van dit hoorspel zich niet meer inhouden en bulderden van het lachen. De tranen liepen over hun wangen, ze rolden over de grond.

Pas toen realiseerden Toon en Teus zich dat ze slachtoffer geworden waren van ‘papegaaien.’ 

papegaaizie ook www.treffersintroubles.nl papegaai

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 200
(Gemiddelde waardering 5 met 3 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten