Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Papa´s Ratje.

Ik ben altijd papa's kleine meisje geweest, wilde altijd achter jou in de auto zitten. Broerlief achter mama want daar had ie meer beenruimte, de goochemerd.  Maar als kleine wurm wilde ik achter jou, ook de hele rit naar Spanje. Ik kraaide van plezier als je m'n enkel vastpakte. Volgens ma was mijn eerste woordje 'papa'. Volgens haar puur eigenwijsheid.
Jij en ik waren een team. Wat de discussie ook was, ik stond aan jouw kant. Samen gingen we naar het landje van oma en ik vond het prachtig om elke 50cm 3 boontjes neer te leggen. Hoefde jij niet te bukken. Jij wees alle vogels en konijntjes aan die we zagen in het land, we gingen zelfs vissen. Je kietelde me tot ik 'genade' riep, al snapte ik dat woord niet eens. De cavia zat op jouw zachte kussen-buik, ik hing tegen je aan en we keken naar de Snorkels.

In mijn pubertijd raakte dat uit de gratie. Shoppen, make-up, kleding, uitgaan; dat was het helemaal. Meidendingen deel je nu eenmaal niet met je vader. Toch wachtte je me iedere week op om de hoek van de discotheek. Tot ook dat niet meer nodig was. Met mama deelde ik inmiddels meer, ik lijk als 2 druppels water op haar. Maar wat had ik nu eigenlijk van jou? Niet je mooie donkere huid, niet je mooie groene ogen, niet jouw rust en kalmte.

Ik kan me voorstellen dat het niet meevalt. Dat dochterlief ineens niet je kleine meid meer is. Dat ze voor zichzelf kan zorgen. Dat er zelfs een andere man voor haar zorgt. Dat ze je niet meer nodig lijkt te hebben. Als ik naar huis bel, neemt mama altijd op. En als papa opneemt krijg ik snel mama te spreken. Papa is geen prater. Ik juist wel.

Maar weet je, pap? Toch lijk ik steeds meer op jou. In mijn pubertijd, waar we ons beiden geen raad mee wisten, veranderde ik van een meisje in een vrouw, van blondine naar brunette. Donker haar, wenkbrauwen en wimpers. Net als jij. In combinatie met mama's blauwe ogen een beetje apart.
Ik heb ook jouw eigenaardigheden. Ik wijs nu Niels de fazanten en haasjes aan vanuit de auto. Geniet van een donkere wolkenlucht, of onweersbui. Van dieren en bloemen. Dahlia´s. Tegenwoordig is er weinig eten dat ik niet lust. We laten weleens over ons heen lopen, maar niet heen en weer. Dan barst de bom en gaat alle tact verloren.  Ik betrap mezelf op jouw flauwe grapjes, waar ik zelf het hardste om lach.

Dus pap, volgens mij hebben we genoeg met elkaar gemeen. En al ben je niet meer de eerste die ik om hulp vraag, ik heb je nog steeds nodig. Omdat ik altijd papa's kleine meisje blijf.

En weet je, pap?  Papa-Marissamomenten zijn zeldzaam. Tè zeldzaam. Mag ik je weer leren kennen, papa?  Zoals vroeger?

Ik kom je wel ophalen, wijs jij dan weer de haasjes aan, pap?
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 1260
(De gemiddelde waardering is 4.5 door 2 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…