Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

PANG!

Mijn moeder is inmiddels behoorlijk op leeftijd en rijdt geen auto meer. Daarom doe ik twee keer in de week boodschappen met haar. Dan kan ik de zware spullen voor haar dragen en het is gezellig. Zo ook afgelopen vrijdag.

Je hebt van die mensen die geen latje voor een ander op de loopband plaatsen. Jammer, maar je haalt je schouders op en zet er zelf eentje neer. Terwijl ik sta te wachten op het doorrollen van de band, plaatst een meneer met een wit overhemd twee stukjes fruit achter het door mij geplaatste latje. Nu weet ik één ding van mijzelf, daar moet ik iets van zeggen. Doe ik dat niet, dan gaat het mij de rest van de dag onnodig bezig houden, dus kijk ik de man vriendelijk aan en zeg kordaat: ‘Meneer, ik moet mijn boodschappen nog op de band leggen.’

Hij schrikt en zegt: ‘Oh, neemt u mij niet kwalijk. Ik zie u dat latje op de band leggen en dacht dat ik al aan de beurt was.’

Ik knik begrijpend en zeg: ‘Gaat u maar voor hoor.’

Hij schudt zijn hoofd en wil er niet van weten. Het kost mij enige overredingskracht om hem te overtuigen, maar dan legt hij toch zijn fruit weer neer.


Inmiddels is mijn moeder klaar met haar boodschappen en staat ze met haar kar achter mij. Ze wijst op een man met een rollator. ‘Zullen we die voor laten gaan?’, vraagt ze. ‘Hij heeft maar heel weinig boodschappen.’

‘Natuurlijk’, zeg ik.

De man met de rollator bedankt ons vriendelijk en gaat achter de man met het witte overhemd staan.

‘Zo komt u nooit aan de beurt’, zegt de man met het witte overhemd, die inmiddels zijn fruit aan het afrekenen is.

Ik glimlach maar eens. ‘Jawel hoor’, zeg ik en wacht geduldig op de man met de rollator die zijn boodschappen op de band legt. Als hij heeft afgerekend, ben ik aan de beurt. Mijn boodschappen worden gescand en ik begin gehaast mijn tassen te vullen. Ik vind het prettig om het gewicht te verdelen en begin altijd met de zware dingen. Op de zware dingen komen dan de lichte dingen die niet geplet kunnen worden en de echt kwetsbare boodschappen gaan ook weer in een andere tas. Ik sta met mijn hoofd over mijn kar heen gebogen als ik een enorme knal hoor. PANG! Geschrokken kijk ik achterom en zie op de band een berg ijsbergsla liggen. Snel loop ik er naar toe en begin de verpakking van de sla voorzichtig uit de nog steeds draaiende kassaband te halen. Nadat ik de plastic zak heb verwijderd, begin ik de sla naar de andere kant van het zwarte plankje over te hevelen.

‘Laat u maar hoor mevrouw’, zegt de caissière vriendelijk. ‘Daar komt zo iemand voor.’

Het is heel erg druk en ik denk dat ze iets te optimistisch is. Hoewel ik ruim de tijd neem om boodschappen te doen met mijn moeder, begin ik nu toch wat krap in mijn tijd te zitten en mijn moeder moet ook nog afrekenen. Ik ga door met sla ruimen en ineens valt mijn oog op het kassadisplay. Het is een aanzienlijk hoger bedrag dan ik verwachtte en dan zie ik wat er is gebeurd. De kassa heeft veel te veel doosjes eieren afgerekend. Wel 32 keer teveel om precies te zijn!

‘Nou’, grapt mijn moeder, ‘met zoveel eieren kan je de hele buurt wel van een omelet voorzien.’ We beginnen te lachen. Aan de overkant bij een andere kassa staart een man ons narrig, niet begrijpend aan. Het meisje achter de kassa vraagt haar collega om hulp.

‘Het is pas mijn derde dag mevrouw’, zegt ze verontschuldigend.

Ik kijk haar bemoedigend aan en heb het met haar te doen. Ze heeft ongeveer de leeftijd van mijn dochter en die wil in de vakantie ook in een supermarkt gaan werken. Je kind zal maar achter een kassa zitten, waar zojuist een zak sla is geëxplodeerd en die 32 doosjes bio eitjes te veel heeft aangeslagen!


Haar collega draait zich naar haar toe en raadt haar aan de doosjes retour te scannen. Daar is een speciale kaart voor nodig maar het is razend druk bij klantenservice. Het kind heeft de dame van klantenservice gebeld en wacht geduldig op de kaart. Gelukkig grijpt haar collega in en roept nóg een keer om de kaart. Die wordt gebracht en nu kan de caissière eindelijk de eieren terugslaan, maar na een flink aantal “blieps”, doet de kassa “piep” en stopt. Wat nu? Haar collega raadt haar aan de bon te annuleren en de boodschappen opnieuw te scannen. Geduldig haal ik mijn boodschappen weer tevoorschijn en ze worden opnieuw gescand. Er staat een dame met ijs. De dame die voor haar staat zegt in een onvervalst Amsterdams accent: ‘Nah, nog effe, doan heb je milleksjeeks.’


Mijn boodschappen zitten eindelijk afgerekend in mijn tassen. Nu hoeft alleen mijn moeder nog af te rekenen.

PANG!

Dat was de zak met kroepoek die mijn moeder had willen kopen.

‘Laat maar zitten hoor’, zegt ze. ‘Ik koop wel een andere keer kroepoek.’

De caissière doet een graai naar het volkorenbrood, dat ook bijna door de hongerige kassaband verslonden dreigt te worden. Gered! Nadat ook mijn moeder haar boodschappen heeft afgerekend help ik haar de spullen in de tassen te doen en gaan we naar huis. Eigenlijk had ik een foto moeten maken van die sla uitbarsting. Een zak ijsbergsla, veranderd in een berg natuurlijke krulserpentines.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 341
(Gemiddelde waardering 4 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster