1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  415 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 15-06-2020

Hits: 1119

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

BEELDENSTRESS

Aangepast: 15-06-2020

Verandert het de wereld als we oude beelden de gracht in kieperen? Beelden van Coen of Columbus, die ooit , in een andere tijd, dachten zoals toen iedereen dacht?
Daarmee verander je het verleden niet. Het verleden verandert überhaupt niet. Het gaat om het nu. Dáár kun je wat doen.

Ik zie op tv ook allerlei mensen met gespannen stressbekkies, foute grappen vermijden. De gezichten achter de tokshowtafels lijken uit steen gehouwen. Dezelfde steen waarvan de oude beelden zijn gemaakt die nu in diverse grachten worden gekieperd, maar dat terzijde.
Het woord zwart wordt angstvallig vermeden. Donker, is beter. Bij het horen van blank schieten alle tokshowveteranen in een stuip en haastig wordt het in wit gecorrigeerd.

Het is goed, super zelfs dat het besef nu doordringt dat iedereen gelijk is. Maar hee, mag het een onsje minder, qua verbetenheid?

Dat overdenkende loop ik mijn tuin in met mijn bakje donkere olijven. Buurman Henk-Jan groet mij met een strak gezicht en gaat verder met schilderen. Hij is bijna klaar. Zijn tuinhek was wit en nu zwart.
'Waarom schilder je het zwart, Henk-Jan. Vindt je wit niet mooi meer?'
'Hee, pas op je woorden. Mijn hek is donker, ja! Gewoon uit solidariteit met de donkere medemens.
O, en vanmorgen heb ik mijn moeder van zes hoog naar beneden gegooid. Dan weet je dat.'
Ik knik. Wat moet je anders..
'Oké, Henk-Jan, soms moet je gewoon je impulsen volgen. Maar was er een bepaalde reden voor?'

'Zeker! Mijn moeder voedde mij op met, ik durf het woord niet eens in de mond te nemen, eh....zwarte Piet.'
'Juist ja,'  antwoord ik. 'Fair enough!  Dat is een valide reden. '
'Dacht ik ook,'  zegt hij en kijkt mij doordringend aan.
'Doe je morgen ook mee met de beeldenstorm?',  vraagt hij.
Hij kijkt mij nog intenser aan. Een hamer bungelt aan zijn riem. Weigeren is geen optie meer.

Ik huiver..

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

15.06.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
KOFFIETJE..
1116
Lezen?
Column
BRIEF AAN ARIE BOOMSMA
746
Lezen?
Column
Over gelijkheid zou je niet eens moeten hoeven nadenken
730
Lezen?