Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Paard is dood

Vorig jaar kreeg mijn jongste zoon een paard voor zijn verjaardag. Nou ja, paard… een Shetlander. De moeder van het gezinsvervangend tehuis waar hij woont had het beestje in een weiland in de buurt gevonden. Het was oud en verwaarloosd, de toenmalige eigenares had er al een poosje niet meer zoveel aandacht voor. Zonder veel problemen deed ze afstand en Jelle werd een trotse paardenbezitter.

Door de jarenlange verwaarlozing en de leeftijd was er eigenlijk altijd wat met Kimmetje aan de hand. Ze was te dik, waardoor ze pijn aan haar hoeven had. Om de paar weken kwam de hoefsmid om haar hoeven te behandelen. Jelle vond het wel jammer dat hij zijn nieuwe huisdier geen wortels mocht voeren, maar hij vond het ook wel erg interessant dat de hoefsmid zo vaak kwam. Op de een of andere manier heeft hij ooit een obsessie voor (dieren)artsen en aanverwanten opgelopen en een bezoek aan de dierenarts is voor hem net zo’n uitje als een bezoek aan de Efteling voor een normaal kind.

Kimmetje werd goed verzorgd en knapte flink op. Maar al gauw werd ze weer ziek. De dierenarts kwam weer langs, en nog een keer, en nog een keer. Het waren hoogtijdagen voor mijn jongste.
Toch maakte hij zich weleens zorgen. Wat oud is of heel ziek, gaat dood, dat weet hij donders goed. Kimmetje was oud en vaak ziek. Op school werd hij soms heel verdrietig, zei dat hij bang was dat ze dood zou gaan.

Een paar weken geleden kregen wij in het weekend een telefoontje uit het gezinsvervangend tehuis. Kimmetje ging erg hard achteruit, ze had veel pijn en ze hadden besloten haar in te laten slapen. Jelle was op dat moment bij ons. Of wij het aan hem wilden vertellen.

Zodra we hem bij ons riepen en hij onze ernstige gezichten zag, vroeg hij: ‘Pa? Too?’
Wij knikten. Ja Jelle, Kimmetje is dood. Hij begon te huilen, wij probeerden hem te troosten. Zeiden dat ze nu geen pijn meer had en dat ze niet bang was geweest. Al snel droogde Jelle zijn tranen en maakte plannen. We moesten bloemen kopen, voor op het graf. En een foto uitzoeken, om een kaarsje bij te kunnen branden. En wanneer gingen we naar de paardenwinkel om een nieuw paard te kopen? Een grotere dan deze graag, hij wilde een paard om op te rijden en Kimmetje was door haar geringe lengte meer een wandelpony. Hij leek er bijna van te genieten: hem was iets naars overkomen en dat leverde hem de volle aandacht van zijn ouders op. Ook later, terug op de boerderij, genoot hij van iedereen die hem zielig vond en extra aandacht gaf.

Vorige week namen we Jelle mee naar de opticien, het werd tijd voor een bril. De opticien en zijn vrouw namen alle tijd voor hem en hij kletste honderduit. Toen de vrouw van de opticien vroeg of hij huisdieren had ging hij er eens goed voor zitten. Hij liet zijn schouders zakken, trok zijn mond in treurstand en probeerde een traan te plengen. ‘Pa, To!’ zei hij. Gelijk nadat hij dat gezegd had, veranderde zijn houding. Bijna gretig wachtte hij de reactie van de vrouw van de opticien af. Toen zij geschrokken een hand voor haar mond sloeg, lachte hij voldaan. Hij had zijn paard moeten laten gaan, maar hij had er een goed verhaal voor teruggekregen.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 627
(Gemiddelde waardering 4.3 met 6 waardering(-en)

Reacties   

E E (©Inspiratiewater)
+1 # Paard is doodE E (©Inspiratiewater) 26-02-2018 12:20
Arme Jelle, eerst krijg je van het lot een cadeau en dan neemt hetzelfde lot het je weer af. Zet jullie zoon maar flink in het zonnetje. Het is te hope, dat er gauw weer een lief dier op zijn weg komt.
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten