Voor schrijvers, door schrijvers
546 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

381 Hits

Publicatie op:
Overtrokken

In mijn eentje zit ik op het terras op de Grote Markt in Groningen. Achter mij de marktkooplui die tot op heden zonder resulaat proberen hun koopwaar aan de man te brengen. Mensen zie ik amper. Een enkeling met een rolkoffer, een student op een fiets met blauwe band en twee dames bij de bloemenkraam. Vrachtwagens die de winkels bevoorraden zorgen voor de meeste reuring. Het is dinsdagochtend10.10 u, licht bewolkt en aangenaam warm. Ik vraag mij af waar al mijn kennissen zijn die ik op soortgelijke dagen en tijdstippen in de pre-coronatijd ontmoette. Ze zijn ouder en gepensioneerd maar toch zeker niet allemaal verkouden of ziek? Zijn ze overdreven op hun hoede door de angstverhalen en de oproep ‘Blijf thuis’ die ze dagelijks via de media over zich uitgestort krijgen. Weldenkende mensen die in een reflex schieten? Ik kan het amper geloven. Wij reageren vaak overdreven op gebeurtenissen. De nuance ontbreekt en wij laten ons leiden door de waan van de dag. Iedereen ziet het, toch laten we het met ons allen gebeuren. 

Overdreven reacties, het gebeurt binnen de politiek, de sportwereld, het onderwijs en de zorg. Zeg maar gerust, een overdreven reactie is een alledaagse zaak. Om maar een paar voorbeelden te geven: 

Schiet een voetballer eindelijk eens een bal op een technisch verantwoorde wijze richting het doel, en vliegt de bal vervolgens in de bovenhoek, dan spreken we van een wereldgoal. De herhaling zullen we tot vervelens toe in beeld zien verschijnen; 

Doet een politicus een, in de ogen van anderen, verkeerde uitspraak of neemt hij een discutabele of ons niet welgevallige beslissing, dan gaat de goegemeente los op Twitter of volgen doodsbedreigingen. Zelfs kamerleden laten zich niet onbetuigd. Zij vertonen in debatten en vragenuurtjes scoringsdrift en dragen daarmee bij aan een angstcultuur binnen de ministeries en de democratie; 

Komt er een virus langs dan gaan we niet voor even in lockdown, nee dan staat het hele raderwerk en het sociale leven maandenlang stil of op zijn minst op een zeer laag pitje; 

En in praatprogramma's op tv dikken ze de boel nog eens extra aan en is meestal dat ene onderwerp dat op die dag volop in de belangstelling staat het gesprek van de dag. En dat alles onder de noemer actualiteit. 

Als we onze maatschappij op deze manier vorm blijven geven dan ontstaat er een samenleving van uitersten. Een verschijnsel dat nu al in gang is gezet. Enerzijds richten we voor de ‘uitblinkers’ ten onrechte standbeelden op en anderzijds creëren we een ongezellige klaagcultuur door de nadruk te leggen op negatieve aspecten.
Laat de nuance weer toe in alle facetten van onze samenleving zodat het overdrijven geruisloos over drijft. Misschien keren we dan terug in een Nederland dat nog niet zo kort geleden bekend stond als een tolerante samenleving. Wordt het toch nog ouderwets gezellig. 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Overtrokken"

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • De (Duhh) mensentaal (318) Eelco Visser 22-04-2020

    De interpretatie van onderzoeksbevindingen door wetenschappers en datgene wat hierover in de pers verschijnt, het is een wereld van verschil. Wetenschappers zouden hebben ontdekt dat honden hun...

    Lees meer: De (Duhh) mensentaal