Ewald Hagedorn

Over quotes en zo

© Ewald Hagedorn op 26.09.2020.

Hoewel ik eerlijk gezegd geheel niet begrijp wat de rubriek ‘Quote’ op een schrijfsite doet, kijk ik er toch van tijd tot tijd op en steeds weer verbaast het mij dat ik er nooit een quote tegenkom. Wel veel zelfbedachte oneliners, waarbij ik bij de meeste – met alle respect – acuut een teiltje nodig heb. Plaatst u deze oneliners op Facebook of op Instagram, desnoods laat u ze op een tegeltje drukken, maar zet u ze alstublieft niet op een schrijfsite. Een goed advies: hang deze tegeltjes alleen op in uw eigen keuken, maar doe ze niet cadeau aan mensen die u waardeert en u lief zijn.
Verder zie ik af en toe een twee- of drieregelig rijmpje, doorgaans van een allerbelabberdst niveau, en godbetert, zelfs Nederlandse spreekwoorden en gezegdes.
Weet dan werkelijk niemand wat een quote is? Een quote is het aanhalen van woorden die door iemand (anders) zijn gezegd. Gezegd dus en niet geschreven. Geschreven woorden aanhalen noemen we een citaat.
Zowel bij een quote als bij een citaat is het gebruikelijk, en wel zo netjes, om de persoon te vermelden.

Enkele voorbeelden van quotes:

Ieder voordeel heb (sic) z’n nadeel. – Johan Cruijff.
Je gaat het pas zien als je het doorhebt. – Johan Cruijff
Voor straks lekker slapen en (morgen) gezond weer op. – Sonja Barend
De Nederlandse identiteit bestaat niet. – Koningin Máxima
Laat de kinderen tot mij komen. – Jezus van Nazareth

Voor de Vlaamse lezers:

Johan Cruijff (1947 – 2016) was een Nederlandse wijsgeer, filosoof en geleerde die óveral verstand van had en zowel leek als specialist, gevraagd en ongevraagd, van advies diende. Verder wordt gezegd dat Cruijff ook heel aardig tegen een bal kon schoppen.
Sonja Barend (1940) was een Nederlandse televisiepresentatrice die wel als de ‘Moeder van de Nederlandse talkshow’ wordt gezien (een talkshow wordt in goed Nederlands ook wel een praatprogramma genoemd).
Koningin Máxima (1971) is de echtgenote van de Nederlandse Koning Willem-Alexander van Oranje. Zij is de dochter van een Argentijnse oorlogsmisdadiger en was ten tijde van haar ‘identiteit’-uitspraak nog prinses.
Jezus van Nazareth (0 – 33) was een Palestijns illusionist die de mensen verbaasde door over water te lopen. Ooit zou hij met twee broden en twee vissen een hele menigte hebben gevoed. Volgens sommigen was hij de zoon van God.

Nogmaals, wat een rubriek als Quote doet op een schrijfsite begrijp ik werkelijk niets van. Als de redactie zichzelf serieus neemt, stopt zij per ommegaande met dit onderdeel. Op z’n minst zou zij alle zelfbedachte oneliners, rijmpjes en gezegden kunnen verwijderen.
Natuurlijk besef ik sommige mensen tegen de schenen te hebben geschopt – zelfs zónder dat ik ze een wijshedentegeltje cadeau heb gedaan – maar wie columns schrijft, doet dit doorgaans niet om vrienden te maken. Een columnist heeft en geeft zijn persoonlijke mening en uit zo nodig kritiek.
Voor straks (toch) lekker slapen en (morgen) gezond weer op.
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
28-10-2023

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering, in cijfers, te geven. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

    11.11.20
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Goed geschreven en volledig met je eens.
    Inmiddels is je wens vervuld en is het quoteprobleem van de schrijverspuntbaan.
    Ik had er anders nog eentje willen aan toevoegen: 'Een columnist heeft en geeft zijn persoonlijke mening' (Ewald Hagedorn).
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
    30.09.20
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Helder en met humor de quote hier en in het algemeen beschreven. Ben het wel met je eens. Ze lezen lekker snel weg, maar het kan mij zelden boeien. Wie weet gaat het niveau van de quote door jouw column omhoog.
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

    Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
    Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
  • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!