Voor schrijvers, door schrijvers
Column

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 666

Over quotes en zo

Hoewel ik eerlijk gezegd geheel niet begrijp wat de rubriek ‘Quote’ op een schrijfsite doet, kijk ik er toch van tijd tot tijd op en steeds weer verbaast het mij dat ik er nooit een quote tegenkom. Wel veel zelfbedachte oneliners, waarbij ik bij de meeste – met alle respect – acuut een teiltje nodig heb. Plaatst u deze oneliners op Facebook of op Instagram, desnoods laat u ze op een tegeltje drukken, maar zet u ze alstublieft niet op een schrijfsite. Een goed advies: hang deze tegeltjes alleen op in uw eigen keuken, maar doe ze niet cadeau aan mensen die u waardeert en u lief zijn.
Verder zie ik af en toe een twee- of drieregelig rijmpje, doorgaans van een allerbelabberdst niveau, en godbetert, zelfs Nederlandse spreekwoorden en gezegdes.
Weet dan werkelijk niemand wat een quote is? Een quote is het aanhalen van woorden die door iemand (anders) zijn gezegd. Gezegd dus en niet geschreven. Geschreven woorden aanhalen noemen we een citaat.
Zowel bij een quote als bij een citaat is het gebruikelijk, en wel zo netjes, om de persoon te vermelden.

Enkele voorbeelden van quotes:

Ieder voordeel heb (sic) z’n nadeel. – Johan Cruijff.
Je gaat het pas zien als je het doorhebt. – Johan Cruijff
Voor straks lekker slapen en (morgen) gezond weer op. – Sonja Barend
De Nederlandse identiteit bestaat niet. – Koningin Máxima
Laat de kinderen tot mij komen. – Jezus van Nazareth

Voor de Vlaamse lezers:

Johan Cruijff (1947 – 2016) was een Nederlandse wijsgeer, filosoof en geleerde die óveral verstand van had en zowel leek als specialist, gevraagd en ongevraagd, van advies diende. Verder wordt gezegd dat Cruijff ook heel aardig tegen een bal kon schoppen.
Sonja Barend (1940) was een Nederlandse televisiepresentatrice die wel als de ‘Moeder van de Nederlandse talkshow’ wordt gezien (een talkshow wordt in goed Nederlands ook wel een praatprogramma genoemd).
Koningin Máxima (1971) is de echtgenote van de Nederlandse Koning Willem-Alexander van Oranje. Zij is de dochter van een Argentijnse oorlogsmisdadiger en was ten tijde van haar ‘identiteit’-uitspraak nog prinses.
Jezus van Nazareth (0 – 33) was een Palestijns illusionist die de mensen verbaasde door over water te lopen. Ooit zou hij met twee broden en twee vissen een hele menigte hebben gevoed. Volgens sommigen was hij de zoon van God.

Nogmaals, wat een rubriek als Quote doet op een schrijfsite begrijp ik werkelijk niets van. Als de redactie zichzelf serieus neemt, stopt zij per ommegaande met dit onderdeel. Op z’n minst zou zij alle zelfbedachte oneliners, rijmpjes en gezegden kunnen verwijderen.
Natuurlijk besef ik sommige mensen tegen de schenen te hebben geschopt – zelfs zónder dat ik ze een wijshedentegeltje cadeau heb gedaan – maar wie columns schrijft, doet dit doorgaans niet om vrienden te maken. Een columnist heeft en geeft zijn persoonlijke mening en uit zo nodig kritiek.
Voor straks (toch) lekker slapen en (morgen) gezond weer op.
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Ewald Hagedorn
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 196
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Over quotes en zo"

Geschreven door Ewald Hagedorn . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
30.09.20
Feedback:
Helder en met humor de quote hier en in het algemeen beschreven. Ben het wel met je eens. Ze lezen lekker snel weg, maar het kan mij zelden boeien. Wie weet gaat het niveau van de quote door jouw column omhoog.
Grammatica & Spelling:
Goed
Passend in deze rubriek:
Ja
 • Lezenswaardig:
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 01.10.20
  Wie weet Connie, we houden het scherp in de gaten ☺ Dank voor je reactie!
27.09.20
Feedback:
Nee, nee, nee, Ewald. De opmerking over die kinderen is veeleer een citáát volgens jouw eigen definitie: Jezus sprak immers geen Nederlands en bovendien zijn de aangehaalde woorden ontleend aan de geschreven Bijbel. Alleen zijn biograaf (Lucas 18:16) had het een quote mogen noemen. Over citaten gesproken: In Johannes 6:9-11 is geen sprake van twee broden, maar van vijf. [Dat ik in 1973 een weekje theologiecollege gelopen heb, heeft nu dan eindelijk toch zijn vruchten afgeworpen.] Voor het overige ben ik het roerend met je eens.
PS
O ja, heet onze Willem-Alexander niet doodgewoon Von Amsberg?
Grammatica & Spelling:
Goed
Passend in deze rubriek:
Ja
 • Lezenswaardig:
  80%
Show more
0 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Janneke De Leeuw van Weenen 27.09.20
  Het verhaal van de broden komt meerdere keren voor in de Bijbel, soms met 2, soms met 5 broden. Daarom is er een uitleg dat dit wonder twee maal plaats zou hebben gevonden.
  • Ewald Hagedorn 27.09.20
   Janneke, dank voor je aanvullende reactie. Ongetwijfeld beschik je over meer Bijbelkennis dan ik.
 • Ewald Hagedorn 27.09.20
  Dank voor je interessante feedback, Hans. Of je een quote mag vertalen? Het lijkt me wel. Wie spreekt er hier Armeens of Russisch of Chinees om maar een paar talen te noemen.
  Zoals ik het heb onthouden van de godsdienstlessen op de lagere school )1966 - 1972) ging het om twee broden, maar ook met vijf blijft het natuurlijk een knap staaltje.
  Willem, die thuis Alex wordt genoemd heet voluit Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg.
  • Ingrid Karsten 30.09.20
   @Hans Villerius Jij bent een mooie man
  • Ewald Hagedorn 28.09.20
   @Hans Villerius Beste Hans, uw punt heeft u gisteren al gemaakt, onnodig deze nogmaals te willen maken. Het stukje van Johan Cruijff tot en met Jezus van Nazareth is schertsend van toon. Een schrijfstijl die u kennelijk vreemd is. Scherts moet zeker niet serieus genomen worden. Je kunt net zo goed betogen dat Johan Cruijff helemaal geen wijsgeer, filosoof en geleerde was. Als ik een serieus en historisch correct stukje wil schrijven, check ik eerst de feiten.
   U schrijft: 'ik laat het hier voorlopig bij.' Daarmee lijkt u een slag om de arm te willen houden.
  • W.J. (Hans) Villerius 28.09.20
   Al dit gemier over brood raakt de kern van je betoog niet. Maar ik ben nou eenmaal een schoolfrik. Had je 'een paar broden' geschreven, dan had ik me niet druk gemaakt, maar van twee is in onze enige bron geen sprake. Elders wel van zeven. Daar is echter de tekst weer vrij vaag over het aantal vissen. Het heeft mogelijk met getallenmystiek te maken. Over getallen gesproken: Het jaar 0 bestaat alleen als zegswijze en komt niet voor in de serieuzere geschiedenisboekjes. Over het jaar van Maria's bevalling bestaat trouwens veel onduidelijkheid. Bepaalde omstandigheden, die door de evangelisten genoemd worden, sluiten elkaar uit. Ik laat het hier voorlopig bij.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!