Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

606 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Columns
  • Over gelijkheid zou je niet eens moeten hoeven nadenken
Over gelijkheid zou je niet eens moeten hoeven nadenken

Op tv zie ik Johan Derksen een foute grap maken. En onwillekeurig, schiet ik in de lach.
Terwijl ik meteen daarna besef hoe fout en kwetsend de grap eigenlijk is.
Derksen is geen racist. Wat hij wel is, is een op-het-foute-moment-een-grap-lanceerder.
En veel beter dan hij, ben ik óók niet. En ik durf rustig te beweren dat het hele hypocriete zootje dat nu over hem heen walst, niet veel beter is dan Derksen.

Iedereen is gelijk. Maar zullen we nu niet even doorslaan? Want laten we eerlijk zijn; "ergens een hekel aan hebben"  is een gemoedstoestand die voortkomt uit een emotie. Meestal angst.
Veel mensen hebben een hekel aan mensen met een andere huidskleur, of seksuele geaardheid, of religie. Dat treedt vooral op als iets afwijkt van wat je gewend bent en veilig voelt.
En het voelt veilig en geborgen als een heleboel mensen hetzelfde vinden als jij.

Helaas is het niet zo dat "ergens een hekel aanhebben" zomaar , met een knip van de vingers verdwijnt, omdat het ineens politiek correct is om ergens géén hekel aan te hebben.
Het bewustzijn dat iedereen gelijk is zal uit jezelf moeten komen. Dat valt niet af te dwingen.
Net zomin als je Derksen kunt afdwingen geen foute grappen meer te maken ondanks het feit dat hij absoluut geen racist is.

Nu is er een actie gaande om het tv programma Veronica Inside, waar Derksen een van de presentatoren is, te verbieden. Sponsors rondom dat programma wordt verzocht , nou ja verzocht, zeg maar gerust gesommeerd, geen sponsor meer te zijn van het programma. Ze worden gesommeerd geen reclameblokken meer te kopen rond dat programma. Kortom: boycotten die Derksen en consorten. In welke landen heb ik dat ook al weer meer gehoord..

Fascinerend is het dan te zien dat degene waar de foute grap om ging, namelijk Akwasi, niet op dezelfde wijze wordt aangepakt. Ik bedoel, het RTL4 journaal waar de foute uitspraak van Akwasi werd uitgezonden, blijft buiten schot. Geen Arie Boomsma en consorten die adverteerders rond het RTL4journaal oproepen om geen reclameblokken meer te kopen. Geen oproepen om RTL te boycotten omdat Awaksi o.a. dáár de haat predikte toen hij verkondigde alle zwarte Pieten op hun gezicht te timmeren zodra hij er één tegen zou komen. Horen we niemand over.

Kortom; over gelijkheid zou je niet eens moeten hoeven nadenken. Het zou er gewoon moeten zijn. Maar nogmaals, je kunt het niet afdwingen. Je zult zelf de omslag moeten maken en laat je niets anders wijsmaken!


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Over gelijkheid zou je niet eens moeten hoeven nadenken"

© Paco Painter
20.06.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
  • Schrijfkwaliteit
    4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: