• Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Oui, mon colonel

Soms merkt men hoe surrealisme tot het ware leven kan doordringen en hoe een dubbeltje rollen kan.

Een jeugdvriend,  zoon van een legerkolonel faalt  tot vier maal toe in zijn artsenstudie en moet nu zijn legerdienst volbrengen.  Mede door het beroep van zijn vader, haat hij het leger en wil dus absoluut geen voorkeursbehandeling omwille van de graad van papa.buizen

Daarom is het puur toeval dat hij in de kazerne van zijn studentenstad terecht komt.  Daar gaat hij aan de slag binnen een speciale afdeling binnen NAVO-verband, die de pijpleidingen controleert op het Belgische grondgebied.  Hij is samen met zijn collega’s in staat om de gaskraan dicht te draaien in de keukens van alle Duitse huisvrouwen.  Dat is ooit anders geweest.

Door zijn goede inborst wordt hij al snel verantwoordelijke van een groep mede rekruten.  Een aantal ongeletterde soldaten helpt hij brieven naar het thuisfront te schrijven .

Putje winter durft hij het aan om als woordvoerder een bericht te stoppen in de ideeënbus.  De refter is wat krap en voor het middagmaal staan de soldaten tot buiten aan te schuiven.  Hij oppert daarom de suggestie om voortaan in twee shifts te eten.   In de zomer is dat geen probleem maar in de winter staat een grote groep buiten te klappertanden.

Op de eerstvolgende  ‘sociale raad’ worden de suggesties besproken.  Wanneer zijn voorstel ter sprake komt  wordt dit meteen honend afgewezen met de vraag of er nog mannen zijn in dit leger.

Enige tijd later wordt vernomen dat er binnenkort  in de kazerne een nieuwe commandant zal aantreden.  Zelf weet hij niet dat daarvoor de keuze gevallen is op zijn eigen vader.

Bij een nieuwe vragenronde herhaalt hij niet in zien waarom aan zoiets simpel als een tweede shift bij het eten geen aandacht wordt geschonken.

Hij wordt na de vergadering  bij zijn overste ontboden.  Die gaat meteen van start met : ‘Naam?’

De naam komt  de overste bekend voor. Hij vervolgt: ‘Kent u kolonel X?’  Hij antwoordt dat het zijn vader is. Na het ‘ingerukt’ en nog vooraleer de nieuwe commandant geïnstalleerd  is , worden in de kantine twee shifts ingevoerd.  

Vermits het werk bij de ‘pipelines’ hem erg beviel liet mijn vriend zijn artsendroom varen en tekende hij om bij het leger in dienst te blijven.  Door het zeer specifieke werk  was er weinig bemoeienis van de legerleiding  waardoor hij het er nog bijna vijftien jaar kon volhouden alvorens door de NATO zelf als ‘burgerlijk’ topmedewerker van de afdeling te worden benoemd in Frankrijk .

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 69
(De gemiddelde waardering is 1 door 1 stem(-men)

Reacties   

# RE: Oui, mon colonelLieven Vandekerckhove 12-01-2020 19:46
Was er een paar decennia eerder maar zo iemand geweest om de gaskranen in Duitsland dicht te draaien.
Melden aan beheerder
# Oui mon kolonelDiane Thone 12-01-2020 17:07
Bizar maar die foto....soortge lijk beeld zag ik in IJsland.
Melden aan beheerder
# RE: Oui mon kolonelGuido Aerts 12-01-2020 17:14
Kan best, ik vond ze op een ander schrijversforum waar vroeger 'beeldexpress' bestond: een tekst schrijven bij een beeld luidde de opdracht. Ik dacht destijds dat het Ierland was en heb er een variatie op een Iers volksliedje bij geschreven.
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Maar een schrijfopdracht is ook leuk en spannend.Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een…