Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 660
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Oude jood
© Christina Koning op .
Aantal hits: 913

Een zwarte bladzijde. Ieder mens heeft in zijn leven wel te maken gehad met een zwarte bladzijde. En met 'een zwarte bladzijde' bedoel ik eigenlijk een kort verhaal uit het verleden. Een kort verhaal over een bepaalde periode in het leven dat het daglicht niet kan verdragen. Een periode die gepaard ging met wanhoop, angst, verdriet, paniek, overige negatieve emoties en misschien wel (bijna) de dood. Kortom: een stukje vervelend verleden dat niet goed heeft uitgepakt. Een stukje geschiedenis uit je eigen leven.
En zo heeft ook de wereldgeschiedenis een behoorlijk aantal zwarte bladzijden. De brandstapel. Het vierendelen. Het radbraken. De guillotine. De kruistochten. De zeeslagen. De veldslagen. En overige dramatische gebeurtenissen. Slechts één stukje geschiedenis kent werkelijk een pikzwarte bladzijde. En dat is al hetgeen zich heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Der Führer. Mein Kampf. Nazi's. SS. Ondervragingen. Gestapo. Genocide. Gaskamers. Deportatie. Transportwagons. Platform. Concentratiekamp. Vernietigingskamp.
Nu wil het geval dat mijn opa aan moeders zijde van Joodse afkomst is. Mozes Wolf. Een bijzondere en excentrieke man. Ik zie hem nog zitten in zijn olijfgroene van fluwelen stof voorziene armstoel. In de hoek van de woonkamer. Met geitenwollen sokken. Geruite sloffen. Een beige corduroy broek, waarop altijd enkele vlekken te bespeuren waren. Altijd droeg hij een geruite blouse met lederen bretels. Een oude Jood. Een oude Jood die altijd breingrapjes maakte. Grapjes waarop jij als kind het antwoord moest zien te verzinnen. En als je het dan goed had geraden, dan riep hij vol enthousiasme: 'Slimmerik!'
Van mijn opa wisten wij, de kinderen, klein- en achterkleinkinderen, dat hij in de Tweede Wereldoorlog werd getransporteerd naar Bergen-Belsen, inclusief zijn gele Jodenster. En als klein meisje van een jaar of acht vroeg ik vaak aan mijn opa of hij wilde vertellen over vroeger. Over die specifieke periode. Maar mijn opa wilde helaas niets over vroeger vertellen en daarmee was de kous af. Vorige maand gingen mijn dochter en ik op reis. Naar Polen. Van Eindhoven naar Katowice. Van Katowice naar Krakau. Van Krakau naar Wieliczka (de zoutmijn). In Krakau naar de fabriek van Oskar Schindler. En vervolgens van Krakau naar Auschwitz. Dit stond nog op onze bucketlist. En het was indrukwekkend. Dat dit überhaupt heeft kunnen gebeuren. Dat vraag ik me wel eens af. Die ene idioot. Die niet alleen miljoenen mensen van het leven beroofde. Maar tevens zijn eigen mensen beroofde. Van het verstand. Van de ziel. Van het gevoel. Van het hart. Althans dat vind ik. Want hoe kun je in godsnaam je medemens al die gruwelijkheden aandoen? Onvoorstelbaar. Nog steeds.
Auschwitz-Birkenau. Het grootste vernietigingskamp van het Derde Rijk. Een rondleiding is heftig. Je loopt waar duizenden mensen liepen. Nu. En in de periode 40-45. Je loopt op het platform waar duizenden mensen hun spullen achterlieten. Langs de gaskamers. Door de gebouwen. Met kamers vol mensenhaar (van vrouwen en meisjes die bij aankomst kaal werden geschoren). Een kamer vol schoenen. Een kamer vol koffers met de namen van al diegenen die het leven daar lieten. Een kamer vol kammen en borstels. En uiteindelijk blok 11. Daar waar mensen werden ondervraagd, gemarteld, tot de dood werden veroordeeld en uiteindelijk bij 'the wall of death' werden geëxecuteerd. Onze reisleidster vertelde een aantal persoonlijke verhalen over enkele gevangenen.
Koude rillingen. En tranen. Ook daar ontkom je niet aan. Het besef. En dan die wanden. Die wanden met vele foto's. Foto's van gezichten van voor jou onbekende mensen. Mooie mensen die nog een heel leven voor zich hadden, maar het niet hebben gered. Mooie mensen die je aankijken met een identieke blik in hun ogen. Een blik waaruit je alleen maar wanhoop, angst, verdriet, paniek, overige negatieve emoties en misschien wel de dood kunt lezen. Een emotionele en uiterst leerzame reis. En na Auschwitz sta je, zo dat al niet het geval was, weer met beide benen op de grond. Nu pas begrijp ik het. Nu pas begrijp ik waarom mijn opa niet heeft willen vertellen over zijn verhaal. Zijn verhaal over die periode. Zijn verhaal over die periode in Bergen-Belsen. Nu pas begrijp ik, zo'n veertig jaar na zijn dood, waarom mijn opa niet heeft kunnen vertellen over die ene zwarte bladzijde uit zijn leven ...

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Oude jood"

Geschreven door Christina Koning . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
(529)
7 commentaren
2 nuttige stemmen.
14.03.18
Feedback schrijfkwaliteit
Correctie ivm oude waarderingen.
  • Waardering schrijfkwaliteit
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Edith E 05.04.18
    Indrukwekkend. En vreselijk. Wel mooi, dat je even in het verleden van je grootvader hebt kunnen stappen. Al was de werkelijkheid natuurlijk niet te vergelijken met een rondleiding. Geen wonder, dat je grootvader zich "verschool" achter het type van een grapjas. Nog een wonder, dat hij het overleefd heeft. Was zeker nog een kind.
    Maar het was natuurlijk niet alleen die ene idioot met zijn waanideeën. Het was een hele club mensen bij elkaar die elkaar beïnvloeden, in een tijd die voor de Duitsers zelf zeker geen lachen was (armoede, werkeloosheid, uitzichtlooshei d etc). Het waren de omstandigheden en de verziekte breinen van velen bij elkaar die dit teweeg gebracht hebben. Niet één alleen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !