Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Oude humor

Publicatie: | A Waegeman
"Dat is humor van 30 jaar geleden", hoorde ik op de radio zeggen. De toon was een beetje minachtend en afkeurend. Het zette me aan het denken. Kan humor te oud worden en na enige tijd veranderen? Wat urbanus en Jacques humor betreft misschien wel. Humor is iets raars. De ene snapt het niet, terwijl de ander met hetzelfde gegeven in een deuk ligt en enkele ogenblikken nodig heeft om weer op zijn positieven te komen. Ik herinner mij een gesprek met een goede vriend. "Het zit allemaal híer", zei hij. En hij streek met zijn hand over zijn kaal hoofd. In zijn beroep was hij constant bezig met wat er zich onder de hersenpan afspeelt. Vijf jaar univ was nodig om alles te weten te komen over de hersenstam, oude hersenen en grote kwabben..ofzoiets. Het is heel complex, zei hij nog. En verder hulde hij zich in stilzwijgen. Het leek erop dat hij zijn geheimen niet verder wou prijsgeven. Dan had ik zelf maar moeten gaan studeren voor psycholoog. Na enig opzoekingswerk ontdekte ik dat humor zich vooral bevind in de frontale en temporale hersenen. Want daar zou alles te doen zijn rond verbeelding en emoties. Desalnietemin vond ik het gegeven op de radio grappig. Het ging om een optreden op Pukkelpop waarbij de journalist beschreef hoe hij zich daarbij voelde. "Een gevoel van onweerstaanbare drang om een heroïnespuit te zetten of een dakloze in elkaar te slaan."Mijn frontale en temporale hersenen reageerden hierop met een bulderlach, terwijl de radiomakers er de humor niet van zagen. Hoe het dan zo kon verschillen zal wellicht aan de grote of doorbloeding van onze kwabben liggen van hen en mij. En natuurlijk weten we allemaal dat heroïne spuiten not done is. Ik ben tegen drugs. En net zo ben ik tegen het in elkaar slaan van eender wie. Maar ik vond de omschrijving van de journalist wel goed gevonden om aan de lezer duidelijk te maken welke emotie hij toen voelde. Wanhoop. De humor van 30 jaar geleden zal dan misschien anders geweest zijn dan nu, maar je wist tenminste wat je eraan had. Geen betutteling, geen humor die eerst langs een jury van ogenschijnlijke deontologie moest passeren. Nee, humor recht uit het hart. Te nemen of te laten. Erom bleiten of erom lachen. En verder geen gezeur en geen geseut.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties op dit artikel:

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.