Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Opsporing verzocht: draaiboek vermist

Sinds 10 maanden is er een draaiboek vermist. En niet zomaar één, nee, het draaiboek met de titel  ‘van virus tot vaccinatievolgorde’, eigendom van het Ministerie van Volksgezondheid is, zo blijkt, in ieder geval al tien maanden zoek maar waarschijnlijk langer. 
En, u zult het niet geloven, het is nog erger, de schrijver van dat draaiboek is ook vermist want, zo blijkt, het vermeende draaiboek is nog niet geschreven. 
Ach, zult u wel denken, dat is toch heel normaal in Nederland, althans, in het oude normaal? 
Wij Nederlanders beginnen ook pas te voetballen als we 2-0 achter staan, toch? Of, zoals een oerhollandse uitdrukking zegt: we gaan de put pas dempen als het kalf verdronken is. 
Een mentaliteit die minister de Jonge in ieder geval heel erg aanspreekt, gezien het feit dat vooraanstaande mensen uit de zorg als de heer Gommers en de heer Kuijpers tussen alle bedrijven door en met angstvallig zicht op het doemscenario, de hielen van minister de Jonge zowat steriel hebben moeten likken om de acute ziekenhuiszorg tot de eerste vaccinatie ronde toe te laten. 
Inmiddels hebben de huisartsen zich ook verlaagd tot de bedelstand om tot deze eerste ronde toegelaten te worden.

Nu vraagt u zich misschien af of ik het erg vind dat ze toegelaten zijn? 
Nee, natuurlijk niet. De acute zorg van ziekenhuizen, huisartsen en ambulance-personeel moet ook als eerste gevaccineerd worden. 
Wat mij wél mateloos irriteert is de wijze waarop deze besluiten genomen zijn. 
Ad hoc, via lobbyen en smeekbedes om gehoord te worden. Eerst nee horen, dan weer ja, dan weer nee en uiteindelijk toch gelijk krijgen. Zoveel tijd er verloren is gegaan. En zoveel extra druk dit op de zorg legt wat veel stress veroorzaakt.

Waarom in vredesnaam is er geen draaiboek voor dit soort scenario’s?  We kunnen in dit land allerlei statistische gegevens naar boven halen. We zijn toch bepaald niet achterlijk en onderontwikkeld in dit land. Waarom weet dan niemand te vertellen wie in welke ronde zit en hoe de boel verder georganiseerd gaat worden dit jaar? Een dergelijk draaiboek had toch klaar moeten liggen minister de Jonge?!

Ter illustratie, een voorbeeld in het klein. En ik realiseer me terdege dat mijn voorbeeld een peanut is qua organisatie maar toch. 
Ik ben bedrijfshulpverlener in de tweede ring, zoals dat op mijn werk genoemd wordt. 
Dat wil zeggen dat bij een ramp, maar ook bij een oefening, eerst de mensen van de eerste ring worden opgepiept en dan pas de tweede. Alle bedrijfshulpverleners bij ons bedrijf weten ook of ze in de eerste of tweede ring zitten. De mensen van de eerste ring hebben meer gebouwen kennis en ervaring als het erop aan komt, vandaar de eerste personen die opgeroepen worden. Een oproep kan en mag namelijk niet afhankelijk zijn van een verzoek of smeekbede: “oh Annemarie, kun je alsjeblieft, misschien, als je wilt, als je tijd hebt, hier komen?”  
Nee, als het gaat om rampen en ongevallen is iedereen, maar vooral het slachtoffer, gebaat bij een kordaat en autoritair optreden. “Annemarie, ontruim gebouw A eerste verdieping.” Klare taal. Spreekt u die ook, minister De Jonge?

Terug naar de zorg: mensen in de acute zorg staan in de frontlinie en hebben om die reden RECHT op de eerste vaccinatie. Zónder acties, overleg of publieke optredens, meneer de Jonge! U hoeft er niet trots op te zijn op de wijze hoe deze mensen hun recht hebben verkregen. De wijze waarop u gereageerd hebt is ronduit schandalig en frustrerend. U moet als minister, de baas van alle zorgmedewerkers maar ook als de drijvende kracht achter het Coronabeleid, duidelijk zijn, kordaat en zeker van uw zaak. Alle ogen in Nederland, van zorg tot economie, van tiener tot hoogbejaard, zijn op u gericht.

Ik ben benieuwd naar hoe u verder de vaccinaties gaat distribueren. Gaat dit naar leeftijdscategorieën? Risicogroepen? Beroepssectoren? 
Een voorlichtingsfilmpje of folder met de titel “coronavaccin, het hoe, wanneer en het waarom van vaccineren’ wordt erg op prijs gesteld. Door corona-ontkenners en complotwappies, maar ook door weldenkende maar kritische mensen zoals ik, want beste meneer De Jonge, dit is toch geen systeem zo?

Tot slot wil ik u en de rest van het kabinet dít vragen. Als er een dijk doorbreekt in ons land, toch bepaald geen onrealistisch scenario, en sowieso een voorspelbaarder scenario dan Corona, want wie had dát een jaar geleden gedacht, is er dan wél een draaiboek? 
Of zal ik maar vast zandzakken bestellen? Zullen we afspreken: geen bericht, goed bericht?

© Annemarie Steenbergen op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
08.01.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Goed stuk, Annemarie. Wel zie ik net als Han ook hier en daar een taalfoutje. Opvallend vooral: Een mentaliteit dat... Naar mentaliteit verwijs je met 'die'. En een volledige zin tussen aanhalingstekens begint ook na een dubbele punt met een hoofdletter.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Annemarie Steenbergen 08.01.21
  Hoi Romy, bedankt voor je waardering en je feedback. Ik heb de feedback van Han nog niet aangepast. Ik zal er nu meteen naar kijken, anders blijf ik natuurlijk deze opmerking krijgen. Dank je wel 8) nogmaals!
05.01.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Sterk stuk Annemarie!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
05.01.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Annemarie, ik ga voor een groot gedeelte met je mee. Maar, hoewel ik geen fan ben van De Jonge, is hij een pion van een team dat het niet eens is. Hij heeft de ministeriële verantwoordelijkheid. Wat veel belangrijker is, was het 'opengooien' van de samenleving in het voorjaar, want 'we' moesten met vakantie, massaal naar het strand en zonder feestjes (alcohol) kan de jeugd niet, Zie nu het resultaat. Waar veel mensen samenkomen is de grootste kans op besmetting. Vergelijk het met een simpele verkoudheid of griep. En dat is een andere, persoonlijke verantwoordelijkheid.

Een paar opmerkingen:
moet ook als eerste gevaccineerd worden. - moeten ook als eerste gevaccineerd worden. - huisartsen en ambulancepersoneel (zonder koppelteken heeft de voorkeur) is het antecedent. Meervoud.
minister de Jonge?! - minister De Jonge?!
Ik ben bedrijfshulpverlener op mijn werk in de tweede ring, zoals dat op mijn werk genoemd wordt. - Ik ben bedrijfshulpverlener in de tweede ring, zoals dat op mijn werk genoemd wordt.
En zoveel extra druk en stress dit op de zorg oplevert. -En zoveel extra druk dit op de zorg legt wat veel stress veroorzaakt.

corona en coronabeleid schrijf je met een kleine letter
wèl moet zijn wél.Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Annemarie Steenbergen 05.01.21
  Bedankt voor je feedback Han. Ik zal sommige taalkundige opmerkingen doorvoeren maar niet alle. Dat van dat meervoud bijvoorbeeld klopt niet, Het onderwerp is namelijk de acute zorg. Wat betreft het beleid verschillen we blijkbaar van mening en dat kan.
  • Han Maas 05.01.21
   Ziekenhuizen, huisartsen... maakt het tot meervoud.
  • Han Maas 05.01.21
   Natuurlijk kun je van mening verschillen; dat is inherent aan een column. Het totale onderwerp is 'De acute zorg van ziekenhuizen, huisartsen en ambulance-personeel'. Het antecedent is echter huisartsen en ambulancepersoneel. Dus meervoud. Zorg wordt niet gevaccineerd.
04.01.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Goede column. Knap geschreven.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Annemarie Steenbergen 04.01.21
  Heel erg bedankt voor je waardering Nicole, en nogmaals gefeliciteerd met je titel van talentvolle schrijver van 2020!