1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  431 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Ook honden zijn te gast in de natuur

Publicatie op : 06-06-2021

"Ik ontvang graag feedback"

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ook honden zijn te gast in de natuur

399 Hits.
Mijn boswandeling zit er bijna op als uit het niets een herdershond een groep eenden doet opstuiven en vervolgens enthousiast tegen mij opspringt. Ik onderdruk een oude angstvlaag. De hondenbaas loopt me een minuut later lachend voorbij, alsof hij wil zeggen: ‘Prachtig toch, die uitgelatenheid.’ Maar er is weinig prachtigs aan. Ongewild verstoren honden de natuur vele malen erger dan je zou denken. Alleen door een hond aan te lijnen, laat je jouw respect voor de natuur zien.

Het bordje Honden aan de lijn van Staatsbosbeheer is als een roepende in de woestijn. Ik herinner me een artikel over loslopende honden die vele reekalfjes per jaar pakken en achter damherten en hazen aangaan. Eenden werden niet genoemd, maar ik verwacht dat ze dezelfde paniek voelen. De boswachter, die ik na het voorval tref, zegt dat vluchtende dieren soms niet meer terugkeren naar hun nest en dat hij een hert heeft gevonden dat tegen een hek is geknald.

Ik snap de uitgelatenheid van zo’n hond. Eindelijk schijnt de zon en heeft de baas weer eens zin in een lange wandeling. Dat binnen zitten is voor niemand fijn. Een hond ziet, hoort en ruikt van alles in het bos. Een roofdier in luilekkerland. Dat het zijn instinct is om overal achteraan gaan, kan ik hem niet kwalijk nemen. De natuur lokt.
 
Bescherming

Maar ook wandelaars zonder hond ontspannen graag. Niet iedereen raakt in extase van enthousiaste honden die tegen je opspringen. Iets wat voor een hondenbaas blijkbaar onbegrijpelijk is, want zelden worden honden snel aangelijnd of volgt er een excuus. Voor zo ver ik weet, zijn de regels niet gemaakt om hondenbazen dwars te zitten. Laat ik uitgaan van onwetendheid bij hondeneigenaren en niet van opzet. Soms vergeten we dat we te gast zijn in de natuur, en dat iedereen beschermd wil worden, mens en dier.

Zelfs een ‘vriendelijk’ contact tussen hond en dier kan rampzalig zijn, vertelt de boswachter. ‘Wanneer een reekalfje de geur van een hond meedraagt, zal het door de moeder verstoten worden.’ Het excuus van een hondenbezitter ‘hij doet niks’ gaat dan ook nooit op. Ik hoop dat de boswachter zijn pas versnelt en zijn verhaal verderop herhaalt.

Ik denk aan vroeger, aan de fietstocht naar de lagere school en weer terug naar huis, langs al die boerderijen, altijd op mijn hoede voor loslopende honden. Te vaak hing er eentje aan mijn broekspijp. De eenden zijn nergens meer te bekennen. De hond en zijn baas trouwens ook niet meer. Ik veeg de achtergebleven kwijl van mijn jas en loop het bos uit.
 

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

07.06.21
Feedback:
Mooi geschreven! En ben het helemaal met je eens!
 • Waardering
  80%
Show more
1 van de 2 lezers vond deze review nuttig
06.06.21
Feedback:
Duidelijke column en ik ben het ook nog met de inhoud eens.😁
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Monique Cunnen 07.06.21
  Dank Bert. Dan zal het aan ons niet liggen :-)
 • Bart Jongeling 11.07.21
  Is dit wel een collumn? Ik vind het meer een ingezonden brief. Een originele stelling, een levendige beschrijving en humor ontbreken mijns inziens. Het gaat er bij reviews niet om of je het eens bent met iemand. Dat moet je er buiten houden.

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
55 woordenverhaal
Rat
937
Lezen?
Huis in beeld
754
Lezen?
55 woordenverhaal
Bezet
711
Lezen?
55 woordenverhaal
Moffenhoer
637
Lezen?
55 woordenverhaal
Kittens
595
Lezen?