Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Onverveerd

Ik houd van volksliederen. Tijdens sporttoernooien afgelopen zomer kwamen er vele voorbij. Prachtig zoals de gecoiffeerde Azzurri schouder aan schouder “Fratelli d’ítalia” aanheffen. Onwillekeurig denk ik aan kapitein Alberto Bertorelli met zijn zootje ongeregelde schijtlaarzen in de Britse comedy ‘Allo ‘Allo. Engelsen kunnen er zelf trouwens ook wat van. In het laatste couplet van “God Save the Queen” gaat het over “Rebellious Scots to crush”. Dat zingen ze niet meer, maar of dat zo blijft als Schotland zich na de Brexitoorlog onafhankelijk verklaart, is de vraag. Duitsers laten het eerste couplet achterwege. “Deutschland über alles”, oorspronkelijk een drinklied, zou tegenwoordig vanuit economisch perspectief weer kunnen, maar de connotatie met mislukte historische ambities prevaleert nog. Aan ironie hebben ze ein Brüderlein tot. In Spanje niet. Daar kunnen ze geen woorden vinden voor hun grootse historische daden. Toegeven dat Nederland in 1648 heeft gewonnen is bovendien vervelend. Ons Wilhelmus dateert uit die onafhankelijkheidsoorlog en is dus zo oud als ons land. Dat is al een reden dat het moet blijven, en de oude Prinsenvlag in ere hersteld. Als het Nederlands dames hockeyelftal met de hand op de plek van de boezem “onverrveerrd” voor in de mond neemt, besef ik weer waar het om gaat. Die vlag dekt de lading van de schuit in de delta van Rijn, Maas en Schelde. Onder oranje-blanje-blue verzamelt zich het volk dat, met een knipoog naar de nestor van onze nationale sportidentiteit Mart Smeets, geen idee heeft wat het betekent, maar desondanks weet: “Zo zijn wij!”

9 september 2017 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 570
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Water & Dorst

Je tong als leer, je stem schor en je hoofd daas. Je snakt, je hunkert, je wil! Verlossing. De oase die opdoemt uit de winderige zandvlakte die Dagelijks Leven heet. Je eigenste schrijftafel! De…

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster