Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Ontspoord

Moeizaam sleept een man zijn huilende zoontje achter zich aan de coupé binnen. Ze nemen plaats aan de andere kant van het gangpad. Ik weet dat het met de rust is gedaan en sla met tegenzin mijn boek dicht.
Op hetzelfde moment verschijnt er een oudere dame in de deuropening. Ze wacht even, kijkt vorsend de coupé in en loopt dan op me af alsof ze in mij een prooi heeft herkend. ‘Ach meneer, wilt u zo vriendelijk zijn mijn koffertje in het bagagerek te leggen?’ Pas nadat ze kritisch heeft toegekeken hoe ik me van haar opdracht kwijt, trekt ze haar jas uit. Ze gaat recht tegenover me zitten. ‘Moet u ook naar Utrecht?’
Ik knik, schuif een stukje op naar het gangpad om mijn benen meer ruimte te gunnen.
‘Mooi,’ zegt ze om onverklaarbare reden en verlegt haar aandacht naar het huilende jochie. ‘Vindt u hem niet schattig?’
Ik lach afhoudend.
‘Heeft u ook kinderen?’ vraagt ze warm.
‘Nee.’ Ik sla mijn boek weer open.
‘Ach wat jammer, u heeft er wel de leeftijd voor.’ Ze kijkt misnoegd als ze merkt dat de verwachte reactie niet komt. ‘Iedereen wil tegenwoordig pas tegen z’n 40-ste zijn eerste kind. In mijn tijd moest je fatsoenshalve vóór je 25-ste van de eerste bevallen zijn. Uw vrouw is zeker jonger.’
‘Ik ben niet getrouwd.’
‘Oh, dat dacht ik,’ met een kort knikje wijst ze naar mijn ring.
‘Dat heeft u dan verkeerd gedacht.’ Ik laat een niet gemeend glimlachje zien.
‘Dan woont u zeker samen.’
‘Ja,’ erken ik met een zucht en sla een bladzij om.
‘Wie wil er nu geen kinderen?’ Ze kijkt parmantig naar de man met kind aan de andere kant van het gangpad.
Ik volsta dit keer met zwijgen.
‘Uw vriendin houdt toch wel van kinderen, hoop ik?’
‘Ik woon samen met een man.’
‘Oh,’ is het enige dat ze nog kan uitbrengen. Ze strijkt met een afgemeten gebaar haar rok glad en wendt haar blik af. Met gemengde gevoelens stel ik vast dat het me gelukt is haar het zwijgen op te leggen. Ik verdiep me opnieuw in mijn boek.
‘Wilt u een snoepje meneer,’ vraagt het jongetje even later in opdracht van zijn vader. Hij houdt me een grote zak drop voor. Met argusogen slaat mijn overbuurvrouw ons gade.
‘Lekker!’ Ik pak er één en strijk met mijn andere hand over de bol van het ventje.
Als door een wesp gestoken komt mijn overbuurvrouw weer tot leven. ‘Pas maar op, die meneer is homofiel en kan niet met zijn handen van jongetjes zoals jij afblijven,’ roept ze terwijl ze met een ruk een halve meter opschuift.
Het ventje deinst achteruit en zoekt de beschermende arm van zijn vader. ‘Die meneer heeft net als pappa ook een Jelle van wie hij houdt,’ zegt hij en legt met een troostend gebaar zijn arm om het kind heen.
Wij wisselen een blik van verstandhouding.
Zij ziet het niet.

Paul Woerlee,

Auteur van de roman ‘Apen in pak’
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 597
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster