Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Ontmanteld in liefde!

Angst voor conflicten wordt door menigeen bedekt met de mantel der liefde. De mantelzorg kent vele maten, kleuren en dessins.
Een doorpas in de garderobe der mededogen!

Dat iedereen zich beweegt op zijn eigen golflengte wordt pas duidelijk in de praktijk wanneer je overspoeld wordt door een vloedgolf aan tegenstrijdigheden. De strijd voelt op voorhand al als een verloren zaak en door het maar te 'laten' denk je dat de onrust weg-ebt. Maar er is geen dénken aan dat je systeem er ook zo over denkt!

Het gebeuren stuit je tegen de borst; het raakt je tot in de kern van je wezen, simpelweg omdat alles direct zonder omwegen geregistreerd en verankerd wordt in je gevoel. Gedachten en emoties krijgen via de echo terug pas de ruimte om in het bewustzijn te weerklinken.

Mensen voelen zich vaak schuldig wanneer ze, achteraf bekeken, niet gehandeld hebben op het moment waarop ze onheus bejegend werden. 'Ik was zo overdonderd en met stomheid geslagen: ik had dit of dat moeten zeggen!'

Buiten het bewustzijn om voelt een systeem feilloos intuïtief aan of het nut heeft om te reageren. Bekvechten is een emotie waarbij het hart op de tong zijn mond weet te houden! Ontbreekt de kracht achter je woorden en wordt het niet gedragen vanuit een mentaal weten dan mag je blij zijn dat je mond gesnoerd werd. Verdere problemen zijn je bespaard gebleven.

Maar hoe krijg ik controle over zaken waarbij ik tot mijn genoegdoening het idee heb dat ik niet over me heen heb laten lopen? Niet!!
Controle is denken met angst op de achtergrond! Je eigen genoegdoening wil zeggen dat je pas tevreden bent over jezelf wanneer je iets afgedwongen hebt vanuit zelf opgelegde principes. Oh zeker lukt het mensen om vanuit macht en manipulatie de indruk te wekken dat ze niet over zich heen laten lopen maar dat balspelletje slaat éens lek!

Een mentaal goed geaard mens staat voor zichzelf en neemt geen genoegen met afhankelijke bevestiging uit zijn omgeving. Erken je dat een voorval, situatie of acties van mensen niet corresponderen met jouw opvattingen en waarden dan is slechts die erkenning een punt waar alleen een punt achter rest. Hoe meer opties je aandraagt tegenover iemand die mijlenver van je verwijderd staat qua golflengte des te minder punten scoor je voor jezelf omdat je dénkt dat het er toedoet.

Staat jouw eigen visie op scherp dan word je automatisch van harte ondersteund om de juiste woorden te zeggen op het juiste moment. Sta niet verwonderd te kijken dat je zelfs elementen naar voren brengt waar je in de verste verte niet aan gedacht had. Alle wijsheid ligt opgeslagen in vakjes en het geweten draagt als enige de sleutel. De cirkel blijft rond omdat niemand het recht naar zich toe kan trekken om het te doorbreken. Die innerlijke rust is gewaarborgd!

Zoals de parabel: De nieuwe kleren van de Keizer. De keizerlijke moraal had niets om het lijf en zijn onderdanen dreven onderdanig mee in zijn kielzog. De naakte waarheid werd door de mantel der liefde verhuld in stilzwijgen. De symbolische kinderlijke onschuld werd vertegenwoordigd door de onnozele uitroep van het kind die de maatschappelijke tendens ontmantelde door zijn kreet: 'Hij heeft helemaal geen kleren aan!'

De Mantelzorg is een breed begrip in relatie tot zorg hebben voor...
Een hand op je schouder kan voelen als een warme deken, bescherming, koestering, bemoediging maar ook als beklemming, siddering, verlamming en verstikking.

Een oma die ineens in je gedachte opvlamt ten tijde van een examen terwijl je zeker wist dat ze een kaarsje voor je brandde. Dat gevoel geef je met zorg door, behoeft geen communicatie, geen expliciet foto-bewijs als erkenning dat je onderdeel van een zorg was.

Veel mensen vinden het heerlijk om zorg te dragen voor anderen. Gaan er zo in óp dat ze zichzelf allang vergeten zijn tot ze op zíjn! De zorgplicht kan een zorgvuldige vlucht vertegenwoordigen om hun eigen sores te parkeren. Sommige mantels der liefde zijn tot op de draad versleten waardoor de naakte waarheid koud doordringt. Vervormingen in gedrag zoals betutteling, manipulatie en machtsmisbruik komen frequent voor als dekmantel van hun eigen knagende onrust. Het systeem staat te trillen op zijn grondvesten omdat de grondwet zijn beginselen opeist: 'Waar sta ik in deze zorg?' Verdriet, boosheid, doodmoe en ziekmakende excuses tot de burn-out samensmelt en er niets meer te bedenken valt.

Ontmantelen in liefde betekent keuzes maken in relatie tot jezelf die je liefhebt! En dat vergt inzicht, is geen sinecure!

Het oer-moederschap is iedereen gegeven. Beperkt zich niet tot het feit of je een oma, moeder, vrouw of man bent. Wil jij je dienstbaar opstellen om op welke manier dan ook ertoe bij te dragen dat iemand zorg krijgt dan behoeft dat geen mooiere mantel te zijn in uiterlijke vorm. Niemand in die kwetsbare positie zit te wachten op een dekmantel van andermans onderhuidse problemen!

Dit vereist een zekere opstelling van jezelf en de bereidheid om elke dag die keuze en die les trouw te blijven. Mentale kracht is vertrouwen op datgene wat je als aards mens in woorden boven je pet gaat! Energie is warmte en daar past geen fake-fur mantel bij!

Mensen op leeftijd en in geestelijke verwarring blijven hun primaire gevoel des te meer trouw; kúnnen zich kinderlijk eenvoudig niet meer op een bepaald moment verloochenen.
Als oermoeder draag je je geliefden een warm hart toe. De kern wordt ontmanteld van uiterlijke schijnveiligheid. Het geweten dwingt je tot het in liefde loslaten van het oermoederschap, het moederschap, als moeder van je moeder!
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 815
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.