Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Ondersteuning

Ter ondersteuning, emotioneel en anderszins, ging ik met een vriendin mee op bezoek in de gevangenis. Een vriend van haar diende daar een straf uit op de psychiatrische afdeling. Omdat ik de man een paar keer ontmoet had en best nieuwsgierig was naar de gang van zaken aldaar, had ik ingestemd om mee te gaan.

De routeplanner bracht ons in een afgelegen deel van de stad, dat leek op een bedrijventerrein, waarvan de gevangenis een aanzienlijk deel in beslag nam. Dat gebouw bevestigde alle vooroordelen die je over zoiets kunt hebben. Grauw, grijs. Omringd door een hoge muur. Het enige wat echt miste waren de schutterstorens op de hoeken van die muur, die ik ken uit Amerikaanse films. Hoe groot was de tegenstelling met het filiaal van McDonald’s, dat daar direct tegenover gevestigd was. De kleurige uitdossing, levensgrote clown en het komen en gaan van mensen had niet meer kunnen verschillen van dat gebouw met haar door de maatschappij veroordeelde inhoud.

We volgden de borden met ‘Ingang’ en belandden bij een loket.

‘We komen op bezoek bij *piep*,’ zei de vriendin tegen de beambte achter de met dik glas afgesloten balie.

Prompt antwoordde de man: ‘Die zult u hier niet vinden.’

‘O,’ zeiden we beiden.

‘Dit is de vrouwenafdeling. Voor de mannen moet u een andere ingang hebben,’ zei de man en hij gaf ons aanwijzingen.

Bij het volgende loket kregen we instructies en moesten we van alles in een kluisje deponeren. Het mobieltje, portemonnee en zelfs de broekriem; die ik eigenlijk hard nodig had, maar ja. We werden niet gefouilleerd, maar moesten wel door een detectiepoortje. Daarna mochten we plaatsnemen in een wachtruimte. Men zou ons ophalen. Meerdere bezoekers kwamen de wachtruimte in. Natuurlijk mag je geen vooroordelen hebben, maar sommigen verdacht ik ervan dat ze ook al eens aan de andere kant gezeten hadden. Evenwel had ik me al dagen niet geschoren en dachten anderen ook zo over mij.

Het was aan het begin en einde van het bezoek toegestaan een kort fysiek contact met de gedetineerde te hebben, dus ik drukte de hand van degene bij wie we op bezoek gingen. Niet lang voor dit bezoek had deze man een zelfmoordpoging gedaan, in dezelfde gevangenis, en de sfeer was niet direct ontspannen. Ik hield me in eerste instantie wat afzijdig van het gesprek, want zo goed kende ik hem nu ook weer niet. De ruimtes van de bezoekers en die waar de gedetineerden zaten, waren van elkaar gescheiden door een balie, zodat je redelijk normaal een gesprek kon voeren. Als in een kroeg met de barman. Verder waren er geen afscheidingen, dus alle bezoekers en gedetineerden konden elkaar zien en horen. Gelukkig sprak iedereen gedempt.

Na een uur kwam de melding dat de tijd om was en na weer een handdruk liepen we terug naar de kluisjes. Alles wat ik er in had gestopt, was er nog.

Buiten besloten we zo’n vieze maaltijd aan de overkant te nuttigen. Dat deden we zwijgend. Want een dergelijk bezoek stemt niet vrolijk.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 716
(Gemiddelde waardering 4 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten