Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 657
 • Home
 • Columns
 • Ode aan mijn schoonvader - Terugblik op een leven

Ode aan mijn schoonvader - Terugblik op een leven


Lieve pap,

Je was die man die altijd stilletjes erbij zat. Je zei weinig, maar je was er wel altijd bij. Nu zwijg je voor eeuwig en ik mis het geluid van je stem. Ik mis je aanwezigheid, je kalmte, je rust. Je te zien zitten in je stoel, in die karakteristieke houding van je. Weggezakt in een hoek, met je benen nonchalant over elkaar en je wang steunend op je hand.

Je wist dat ik van je hield, althans dat hoop ik. Ik heb het je af en toe gezegd, want van gevoelens uiten hield je niet zo. Ik wil je herinneren zoals je het grootste gedeelte van je leven was. Als een ietwat stuurse man, een man van weinig woorden, maar een man waar je van op aan kon, die voor je opkwam, je beschermde en alles voor je deed. Die man was je voor mij.

Ik zat aan je sterfbed, een schim van de mens die je ooit was. Zoveel herinneringen, maar Alzheimer nam het allemaal van je af. Wat een wrede ziekte. Wij zijn geen moment gestopt om van je te houden, maar door die rotziekte vergat je dat je van ons hield. Je vergat wie wij waren.

Ik wil geloven dat je nu op een betere plek bent, een plek waar je wel weet wie je bent. Kijk vanaf die plek zo af en toe eens naar ons, pap, en lach je lieve lach.

Dit artikel delen?
Auteur: ©Cora Sanders
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 681
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Ode aan mijn schoonvader - Terugblik op een leven"

Geschreven door Cora Sanders . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
09.07.18
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Lezenswaardig:
  80%
 • Passend in deze rubriek:
  100%
Show more
0 van de 0 respondenten vond deze review nuttig
 • Kees de Vreugd 2 jaren geleden
  Wow, Cora.
  Kort, krachtig, een schitterend in memoriam.
  Heel mooi.
  "Kijk zo af en toe naar ons, en lach je lieve lach."
 • ©Inspiratiewater EE 2 jaren geleden
  Nogmaals sterkte gewenst. Inderdaad een mooie ode aan je schoonvader. Je hebt hem voor je gevoel dan misschien wel eerder verloren door zijn dementie, maar gelukkig resten prettige herinneringen aan hem en jullie goede band.
  • Cora Sanders 2 jaren geleden
   Bedankt Kees en Edith voor jullie reactie. En ja, Edith, we waren hem inderdaad al kwijt. Manlief heeft tijdens de begrafenis gesproken en hij begon met de opmerking dat dit de 2e keer is dat hij afscheid moet nemen van zijn vader.
 • Nance (Adriana SA) vd Ruit 2 jaren geleden
  Hoi Cora, wat een mooie ode aan je schoonvader! Hij zou trots op je zijn geweest! Alzheimer is een vreselijke en mensonterende ziekte, daar weet ik alles van. Alsnog gecondoleerd. Liefs Nance

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!