Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 597
  • Home
  • Columns
  • Ode aan mijn schoonvader - Terugblik op een leven
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Ode aan mijn schoonvader - Terugblik op een leven

| Cora Sanders


Lieve pap,

Je was die man die altijd stilletjes erbij zat. Je zei weinig, maar je was er wel altijd bij. Nu zwijg je voor eeuwig en ik mis het geluid van je stem. Ik mis je aanwezigheid, je kalmte, je rust. Je te zien zitten in je stoel, in die karakteristieke houding van je. Weggezakt in een hoek, met je benen nonchalant over elkaar en je wang steunend op je hand.

Je wist dat ik van je hield, althans dat hoop ik. Ik heb het je af en toe gezegd, want van gevoelens uiten hield je niet zo. Ik wil je herinneren zoals je het grootste gedeelte van je leven was. Als een ietwat stuurse man, een man van weinig woorden, maar een man waar je van op aan kon, die voor je opkwam, je beschermde en alles voor je deed. Die man was je voor mij.

Ik zat aan je sterfbed, een schim van de mens die je ooit was. Zoveel herinneringen, maar Alzheimer nam het allemaal van je af. Wat een wrede ziekte. Wij zijn geen moment gestopt om van je te houden, maar door die rotziekte vergat je dat je van ons hield. Je vergat wie wij waren.

Ik wil geloven dat je nu op een betere plek bent, een plek waar je wel weet wie je bent. Kijk vanaf die plek zo af en toe eens naar ons, pap, en lach je lieve lach.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 514

4.55

(De gemiddelde waardering is 4.5 door 8 stem(-men)

Reacties   

# RE: Ode aan mijn schoonvader - Terugblik op een levenNance (Adriana SA) vd Ruit 11-07-2018 16:41
Hoi Cora, wat een mooie ode aan je schoonvader! Hij zou trots op je zijn geweest! Alzheimer is een vreselijke en mensonterende ziekte, daar weet ik alles van. Alsnog gecondoleerd. Liefs Nance
+1 # schoonvaderEdith E 10-07-2018 08:39
Nogmaals sterkte gewenst. Inderdaad een mooie ode aan je schoonvader. Je hebt hem voor je gevoel dan misschien wel eerder verloren door zijn dementie, maar gelukkig resten prettige herinneringen aan hem en jullie goede band.
# Dank jeCora Sanders 10-07-2018 09:33
Bedankt Kees en Edith voor jullie reactie. En ja, Edith, we waren hem inderdaad al kwijt. Manlief heeft tijdens de begrafenis gesproken en hij begon met de opmerking dat dit de 2e keer is dat hij afscheid moet nemen van zijn vader.
+1 # In memoriamKees 09-07-2018 19:43
Wow, Cora.
Kort, krachtig, een schitterend in memoriam.
Heel mooi.
"Kijk zo af en toe naar ons, en lach je lieve lach."

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Elke dag opnieuw

Geschreven door Nancy Samyn. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
'Waarom krijg ik deze deur niet open? Ik wil hier weg! Mijn moeder weet niet dat ik hier ben'. Met een opgejaagde blik keek Lut in het rond. Haar hart klopte heftig in haar...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Ik ben een racist!

05, juni, 2020 Martin Reekers

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!