Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 661
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
 • Home
 • Columns
 • Ode aan mijn schoonvader - Terugblik op een leven
Ode aan mijn schoonvader - Terugblik op een leven
© Cora Sanders op .
Aantal hits: 903


Lieve pap,

Je was die man die altijd stilletjes erbij zat. Je zei weinig, maar je was er wel altijd bij. Nu zwijg je voor eeuwig en ik mis het geluid van je stem. Ik mis je aanwezigheid, je kalmte, je rust. Je te zien zitten in je stoel, in die karakteristieke houding van je. Weggezakt in een hoek, met je benen nonchalant over elkaar en je wang steunend op je hand.

Je wist dat ik van je hield, althans dat hoop ik. Ik heb het je af en toe gezegd, want van gevoelens uiten hield je niet zo. Ik wil je herinneren zoals je het grootste gedeelte van je leven was. Als een ietwat stuurse man, een man van weinig woorden, maar een man waar je van op aan kon, die voor je opkwam, je beschermde en alles voor je deed. Die man was je voor mij.

Ik zat aan je sterfbed, een schim van de mens die je ooit was. Zoveel herinneringen, maar Alzheimer nam het allemaal van je af. Wat een wrede ziekte. Wij zijn geen moment gestopt om van je te houden, maar door die rotziekte vergat je dat je van ons hield. Je vergat wie wij waren.

Ik wil geloven dat je nu op een betere plek bent, een plek waar je wel weet wie je bent. Kijk vanaf die plek zo af en toe eens naar ons, pap, en lach je lieve lach.

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Ode aan mijn schoonvader - Terugblik op een leven"

Geschreven door Cora Sanders . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
(529)
7 commentaren
2 nuttige stemmen.
09.07.18
Feedback schrijfkwaliteit
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Waardering schrijfkwaliteit
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Kees de Vreugd 09.07.18
  Wow, Cora.
  Kort, krachtig, een schitterend in memoriam.
  Heel mooi.
  "Kijk zo af en toe naar ons, en lach je lieve lach."
 • Edith E 10.07.18
  Nogmaals sterkte gewenst. Inderdaad een mooie ode aan je schoonvader. Je hebt hem voor je gevoel dan misschien wel eerder verloren door zijn dementie, maar gelukkig resten prettige herinneringen aan hem en jullie goede band.
  • Cora Sanders 10.07.18
   Bedankt Kees en Edith voor jullie reactie. En ja, Edith, we waren hem inderdaad al kwijt. Manlief heeft tijdens de begrafenis gesproken en hij begon met de opmerking dat dit de 2e keer is dat hij afscheid moet nemen van zijn vader.
 • Nance vd Ruit 11.07.18
  Hoi Cora, wat een mooie ode aan je schoonvader! Hij zou trots op je zijn geweest! Alzheimer is een vreselijke en mensonterende ziekte, daar weet ik alles van. Alsnog gecondoleerd. Liefs Nance
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart