Voor schrijvers, door schrijvers
Column

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 642

Nuchter

© Eelco Visser op .
[Klik op de profielnaam of -afbeelding voor een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.]

Drank en geld maken meer kapot dan ons lief is. 

Een ober in Alkmaar sprak op 1 juni 2020 na de heropening van de terrassen de onvergetelijke woorden: “Ik hoop dat de mensen zich aan de regels houden, ook als er wat meer drank in zit.” Kent hij de spreekwoorden over drank niet? Wat te denken van: ‘Bij het eerste glas een lam, bij het tweede een leeuw, bij het derde een zwijn’ of ‘Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan.’ Is de ober een rasoptimist of is hij wereldvreemd? Het is prettig dat de ober zegt: “Ik hoop....” Daarmee geeft hij aan dat hij nog steeds het vermoeden heeft dat er ook iets mis kan gaan als er bij zijn gasten ‘wat meer drank in zit.’ Als het zijn overtuiging zou zijn dat mensen met drank op zich goed zullen gedragen, dan heeft hij iets weg van een bewoner van een andere planeet. Is hij de toekomstige buurman van Elon Musk?

Elon Musk, wie kent hem niet. De man die astronauten middels zijn Crew Dragon bij ISS afleverde. Overigens, even terzijde, de astronauten leken blij dat ze het hadden gehaald. In het begin van de vlucht gedroeg de Crew Dragon zich namelijk nogal onrustig. Toen ik dat hoorde vroeg ik mij af of de astronauten werkelijk doodsangsten hadden uitgestaan of dat ze zich in opdracht van de NASA kritisch hadden uitgelaten over de vlucht, om op die manier Musk met twee benen op de aarde te houden. Musk is namelijk een rasoptimist met erg veel geld. Daarbij is hij niet vies van aandacht. Hij spreekt over een eerste stap naar “beschaving op Mars” en een “multiplanetair leven” met een basis op de maan. Met zijn ruimtevaartorganisatie SpaceX heeft hij genoeg kapitaal te besteden om zijn dromen te verwezenlijken. Ik kan hem zijn plannen niet uit het hoofd praten, hoe graag ik dat ook wil. Op meer vervuiling in de ruimte zit ik niet te wachten. Omdat ik hem niet kan stoppen mag hij wat mij betreft de eerste bewoner van de maan worden. Dat in de hoop dat zijn dromen vervolgens uiteen zullen spatten omdat niemand op aarde verder gemachtigd is om het geld van Musk over te boeken voor de verdere ruimtevervuiling. Daar breng ik dan maar een toost op uit. 

Dit artikel delen?
Waardering voor je inzending op Schrijverspunt

Graag je waardering voor : Nuchter

Aantal hits voor dit artikel: 153
 
KLIK OP HET GEWENSTE AANTAL STERREN (1-5)  OM EEN WAARDERING TE GEVEN EN/OF SCHRIJF SVP EEN KORTE REVIEW
5 sterren = zeer de moeite waard, 4 sterren = de moeite waard, 3 sterren = lezenswaardig, etc..
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!
De waardering voor dit artikel:

2.55

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

A Taste of Talent ?

Elke keer, bij een nieuw bezoek aan deze pagina, een ander en actueel leespakket!
Wist je?

Random:

Pater Kan
| Gerard Treffers | Blog