Han Maas

Nokia en Samsung

© Han Maas op 21.05.2022.

Van de week kom ik een oud-collega tegen, of liever gezegd een verouderde collega. Toen al. Van het bedrijf hadden we een Nokia ter beschikking waar je niet meer mee kon doen dan sms’jes versturen. En bellen natuurlijk, want daar waren mobieltjes in eerste instantie voor bedoeld. Je belt tenslotte ook niet met je fototoestel. De meesten van ons koppelden het bedrijfsabonnement aan hun eigen smartphone. Deze collega niet. Hij had privé een ouderwetse, maar oersterke Samsung met een klepje. Ooit een topper.

‘Je was opeens verdwenen,’ zeg ik.  
‘Dat klopt. Van de ene op de andere dag – wat zeg ik, moment – ben ik boventallig verklaard.’
‘O, dat wist ik niet.’
‘Ik kon geen e-mail aan de collega’s versturen, want mijn computer ging gelijk op zwart. Mijn Nokia moest ik meteen inleveren. En om nu iedereen met mijn privé-prepaid-Samsungetje te bellen… Wel werd er gevraagd of ik een code op mijn Nokia had. Ik had niets te verbergen, maar ik zei ‘nee’. Ik vond het wel leuk om ze te laten puzzelen. Mijn laptop moest ik ook inleveren, hoewel ik geen laptop van het bedrijf had. Ik lachte die kale in zijn gezicht uit. Later nog harder toen ik hoorde dat hij zelf naar een functie elders moest uitkijken.’
‘En hoe toen verder?’
‘De gebruikelijke afkoopsom, volgens het sociaal plan. Een zekerheid waarvan zeker is dat je er zelfs met een advocaat niets uit kunt slepen. Voorwaarde is wel dat je je klep houdt over het bedrijf.­ Dat doe ik ook, want waarom zou ik dat doen?’
‘Nou…’
‘Als er geen vertrouwen is, dan ga ik wat anders doen. Je moet alles tegenwoordig toch als een uitdaging – herstel, challenge – zien? Wel klote dat mijn pensioen naar de klote is, want de premie wordt niet doorbetaald. Maar geen kwaad woord over het bedrijf, hoor.’

‘Dat is toch ook wat hè, met die Rutte.’
Hij haalt zijn schouders op… ‘Ach, politiek is per definitie oneerlijk. Waren er geen ouderwetse mobieltjes, dan zijn er wel de ouderwetse achterkamertjes. Overal wordt er gelekt, het hele zooitje is incontinent. Kijk maar naar Prinsjesdag. En wie moet Rutte opvolgen? Kaag? Die veegt met haar partijbezem alles onder het stoffige tapijt.’   
‘Wat doe je nu voor werk?’ vraag ik.
‘Ik ben schrijver.’
‘Leuk! Wat schrijf je?’
‘Verhalen en columns.’
Hij pakt zijn smartphone en laat een stukje tekst zien: over een man met een ouderwetse Samsung met klepje, een Nokia die hij op zijn werk moest inleveren toen hij boventallig werd verklaard en dat aan een oud-collega vertelt die hij toevallig tegenkomt, maar van wie hij nooit meer iets had gehoord. ‘Het is nog niet af. Misschien schrijf ik toch wel iets over het aftreden van Rutte. Dat hij zijn Nokia inlevert, maar dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over zijn pensioen, en dat het wachten op een aanbieding zijn enige uitdaging is. Iets met Europa of zo. Wel een weekje bij de nonnen zijn Engels bijspijkeren.’
‘En als hij niet aftreedt?’
‘Dan lak ik het gedeelte over Rutte gewoon zwart.’
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
20-07-2023

Hits: 1184

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

    09.06.22
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Heerlijk stuk. Van mij mag Francis van Broekhuizen premier worden. Goudeerlijk denk ik en lult iedereen onder tafel.
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
    28.05.22
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    graag gelezen dit! Wie Rutte moet opvolgen weet ik niet maar hij doet het wel goed vind ik! Oprecht! X
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

  • Alle inzendingen in COLUMN

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden