Voor schrijvers, door schrijvers
Blog

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 668

Nieuwjaarkus

Een oppervlakteverschijnsel waar ik niet aan kan wennen, is de betekenisloosheid van de nieuwjaarkus. Vooral met nieuwjaar is de kus gereduceerd tot de vorm, omdat je dan allemaal mensen lijkt te moeten zoenen. Dat vormkarakter van de kus wordt goed duidelijk in een internationaal gezelschap. Nederlandse dames geef ik drie wangzoenen. Bij Franse dames moet ik er goed aan denken dat zij twee wangzoenen verwachten. Een derde schept lacherige verwarring.  Ik vraag me ook af waarom mannen en vrouwen beide vrouwen kussen en mannen elkaar niet. Ikzelf kus mijn broer en ook een goede vriend. Sommige mensen vinden dat raar. Je zou bijna denken dat dit kussen een erotische connotatie heeft. Als dat al zo is, valt het mij op dat er dames zijn die er bijzonder goed in slagen om elk grammetje erotiek uit hun kus te zeven. Nou ja kus… het is niet meer dan drie keer een zeer kort wangcontact. Lippen komen er niet aan te pas. Sommige dames hebben die kus tot op grote hoogte geperfectioneerd. Zij spelen in de eredivisie van de oppervlaktekus door volstrekt aanrakingsloos te zoenen. Er zijn er die zo dichtbij komen dat de kus onvermijdelijk lijkt. Pas in de laatste split second merk je dat hun lippen jou niet bereiken en jij hun wangen niet. Jij hebt dan lucht happend het nakijken. Virtuoos!

Ik ben in de positie van observator een bewonderaar van die liploze kus, vanwege de hoge graad van perfectie waarmee deze wordt uitgevoerd. Ik onderga deze liever niet. Ik verwijt de dames die hem geven niets hoor. Ik wil zelf, wat ik als mooiste gebaar van de mens zie, ook het liefst reserveren voor mensen voor wie ik iets bijzonders voel. Ik heb mij voorgenomen de kus in ere te herstellen. Ik kus voortaan alleen mensen waarmee ik echt een band voel. Vrouwen en mannen!  

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Martin Reekers
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 348
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Nieuwjaarkus"

Geschreven door Martin Reekers . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!