Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 626
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Nieuwjaarkus

| Martin Reekers

Een oppervlakteverschijnsel waar ik niet aan kan wennen, is de betekenisloosheid van de nieuwjaarkus. Vooral met nieuwjaar is de kus gereduceerd tot de vorm, omdat je dan allemaal mensen lijkt te moeten zoenen. Dat vormkarakter van de kus wordt goed duidelijk in een internationaal gezelschap. Nederlandse dames geef ik drie wangzoenen. Bij Franse dames moet ik er goed aan denken dat zij twee wangzoenen verwachten. Een derde schept lacherige verwarring.  Ik vraag me ook af waarom mannen en vrouwen beide vrouwen kussen en mannen elkaar niet. Ikzelf kus mijn broer en ook een goede vriend. Sommige mensen vinden dat raar. Je zou bijna denken dat dit kussen een erotische connotatie heeft. Als dat al zo is, valt het mij op dat er dames zijn die er bijzonder goed in slagen om elk grammetje erotiek uit hun kus te zeven. Nou ja kus… het is niet meer dan drie keer een zeer kort wangcontact. Lippen komen er niet aan te pas. Sommige dames hebben die kus tot op grote hoogte geperfectioneerd. Zij spelen in de eredivisie van de oppervlaktekus door volstrekt aanrakingsloos te zoenen. Er zijn er die zo dichtbij komen dat de kus onvermijdelijk lijkt. Pas in de laatste split second merk je dat hun lippen jou niet bereiken en jij hun wangen niet. Jij hebt dan lucht happend het nakijken. Virtuoos!

Ik ben in de positie van observator een bewonderaar van die liploze kus, vanwege de hoge graad van perfectie waarmee deze wordt uitgevoerd. Ik onderga deze liever niet. Ik verwijt de dames die hem geven niets hoor. Ik wil zelf, wat ik als mooiste gebaar van de mens zie, ook het liefst reserveren voor mensen voor wie ik iets bijzonders voel. Ik heb mij voorgenomen de kus in ere te herstellen. Ik kus voortaan alleen mensen waarmee ik echt een band voel. Vrouwen en mannen!  

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 199

(De gemiddelde waardering is 4 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Reacties   

# RE: NieuwjaarkusHans Van Battel 04-01-2020 11:22
Hoe een symbool van warme vriendschap deze juist kan uithollen... Treffend geschreven!
Antwoorden
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Herinneringen

Geschreven door Machteld Berkelmans. Geplaatst in Column.
Als je terugkijkt, is de tijd toch wel enorm snel gegaan. Soms blijkt dat uit iets dat je zomaar ineens met je neus op de feiten drukt. “Wat gaan we doen met het graf van p...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Herhaling

22, mei, 2020 Tryntsje van der Meer

Bang voor de dood

24, mei, 2020 Lotte Akkerman

Bitterzoete initiatieven

14, mrt, 2020 Marieke Vos

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!