Voor schrijvers, door schrijvers
Column

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 657

Niesfobie

Nu ik meer thuis zit, stoor ik me vaker dan gemiddeld aan doodnormale levensgeluiden. Niezende huisgenoten bijvoorbeeld. Zakt me sowieso al jaren de broek van af. Komt vooral omdat het mannen zijn. Wij vrouwen niezen ook heus wel eens, maar wij maken er volgens mij minder herrie bij. Dat gaat van 'hatsjoe' , eventueel gevolgd door een berustend 'hèhè' en dan weer door. 
 
Die mannen hier maken een hele show van hun niesaanval. Die pakken echt hun niesmoment, articuleren dat 'hatsjoe' bijna letterlijk van zich af. Ik wou bijna ejaculeren zeggen, snap je dat? De uitbarsting wordt niet zelden afgesloten met een dooddoener als 'foi foi' (volgens mij een Oost-Nederlandse stoplap, pin me er niet op vast) of 'nog 2x!' Dit laatste in verband met het te verwachten zonnetje daags na drie van zulke apotheosen, begrijpt u wel? Ik ook niet.
 
Helemaal 'awkward' wordt het wanneer het heerschap in kwestie tijdens de afterglow wat ontredderd om zich heen gaat kijken, al dan niet met z'n handen vol niesafval. Omdat ie geen tissue bij zich heeft. 'Dat is voor meisjes', hoor ik wel eens. Nou, dan ben ik maar een meisje, ik heb altijd tissues op zak. Verrekte handig in het geval van feestjes waar kleine kids rond jengelen. Zodra ik iets zie glinsteren onder zo'n neusje veeg ik het af, ongeacht wiens nazaat het is. Waar ik me mee bemoei? Stukje sociale hygiëne. 
 
Nog even over dat 'hatsjoe.' Dat heb ik eigenlijk nooit letterlijk iemand horen niezen. Ik ken het alleen van ballonnetjes in stripverhalen. Net als een koe die 'boe' zegt. Dat lieve beest heeft niet eens geschikte lippen voor een b-klank, ik bedoel maar.
Trouwens, ineens vraag ik me af of een koe ook kan niezen. Nee toch? In elk geval zal je daar weinig van horen, het is immers een vrouw.
Dit artikel delen?
Auteur: ©Tryntsje van der Meer
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 219
Publicatie op .
Tags: Columns
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Niesfobie"

Geschreven door Tryntsje van der Meer . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
29.07.20
Feedback:
Als "geluidenverhal en" een categorie zou zijn, Tryntsje, dan ben jij het talent van 2020! Ik zeg weer: we want more!
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 respondenten vond deze review nuttig

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!