Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

375 Hits

Publicatie op:
Niesfobie
Nu ik meer thuis zit, stoor ik me vaker dan gemiddeld aan doodnormale levensgeluiden. Niezende huisgenoten bijvoorbeeld. Zakt me sowieso al jaren de broek van af. Komt vooral omdat het mannen zijn. Wij vrouwen niezen ook heus wel eens, maar wij maken er volgens mij minder herrie bij. Dat gaat van 'hatsjoe' , eventueel gevolgd door een berustend 'hèhè' en dan weer door. 
 
Die mannen hier maken een hele show van hun niesaanval. Die pakken echt hun niesmoment, articuleren dat 'hatsjoe' bijna letterlijk van zich af. Ik wou bijna ejaculeren zeggen, snap je dat? De uitbarsting wordt niet zelden afgesloten met een dooddoener als 'foi foi' (volgens mij een Oost-Nederlandse stoplap, pin me er niet op vast) of 'nog 2x!' Dit laatste in verband met het te verwachten zonnetje daags na drie van zulke apotheosen, begrijpt u wel? Ik ook niet.
 
Helemaal 'awkward' wordt het wanneer het heerschap in kwestie tijdens de afterglow wat ontredderd om zich heen gaat kijken, al dan niet met z'n handen vol niesafval. Omdat ie geen tissue bij zich heeft. 'Dat is voor meisjes', hoor ik wel eens. Nou, dan ben ik maar een meisje, ik heb altijd tissues op zak. Verrekte handig in het geval van feestjes waar kleine kids rond jengelen. Zodra ik iets zie glinsteren onder zo'n neusje veeg ik het af, ongeacht wiens nazaat het is. Waar ik me mee bemoei? Stukje sociale hygiëne. 
 
Nog even over dat 'hatsjoe.' Dat heb ik eigenlijk nooit letterlijk iemand horen niezen. Ik ken het alleen van ballonnetjes in stripverhalen. Net als een koe die 'boe' zegt. Dat lieve beest heeft niet eens geschikte lippen voor een b-klank, ik bedoel maar.
Trouwens, ineens vraag ik me af of een koe ook kan niezen. Nee toch? In elk geval zal je daar weinig van horen, het is immers een vrouw.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Niesfobie"

29.07.20
Feedback:
Als "geluidenverhal en" een categorie zou zijn, Tryntsje, dan ben jij het talent van 2020! Ik zeg weer: we want more!
  • Schrijfkwaliteit
    4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig