Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 626
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Niesfobie

Nu ik meer thuis zit, stoor ik me vaker dan gemiddeld aan doodnormale levensgeluiden. Niezende huisgenoten bijvoorbeeld. Zakt me sowieso al jaren de broek van af. Komt vooral omdat het mannen zijn. Wij vrouwen niezen ook heus wel eens, maar wij maken er volgens mij minder herrie bij. Dat gaat van 'hatsjoe' , eventueel gevolgd door een berustend 'hèhè' en dan weer door. 
 
Die mannen hier maken een hele show van hun niesaanval. Die pakken echt hun niesmoment, articuleren dat 'hatsjoe' bijna letterlijk van zich af. Ik wou bijna ejaculeren zeggen, snap je dat? De uitbarsting wordt niet zelden afgesloten met een dooddoener als 'foi foi' (volgens mij een Oost-Nederlandse stoplap, pin me er niet op vast) of 'nog 2x!' Dit laatste in verband met het te verwachten zonnetje daags na drie van zulke apotheosen, begrijpt u wel? Ik ook niet.
 
Helemaal 'awkward' wordt het wanneer het heerschap in kwestie tijdens de afterglow wat ontredderd om zich heen gaat kijken, al dan niet met z'n handen vol niesafval. Omdat ie geen tissue bij zich heeft. 'Dat is voor meisjes', hoor ik wel eens. Nou, dan ben ik maar een meisje, ik heb altijd tissues op zak. Verrekte handig in het geval van feestjes waar kleine kids rond jengelen. Zodra ik iets zie glinsteren onder zo'n neusje veeg ik het af, ongeacht wiens nazaat het is. Waar ik me mee bemoei? Stukje sociale hygiëne. 
 
Nog even over dat 'hatsjoe.' Dat heb ik eigenlijk nooit letterlijk iemand horen niezen. Ik ken het alleen van ballonnetjes in stripverhalen. Net als een koe die 'boe' zegt. Dat lieve beest heeft niet eens geschikte lippen voor een b-klank, ik bedoel maar.
Trouwens, ineens vraag ik me af of een koe ook kan niezen. Nee toch? In elk geval zal je daar weinig van horen, het is immers een vrouw.
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 34

(De gemiddelde waardering is 4 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Ergens tussen de werelden in

Geschreven door Tiny Vanhalewyn. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Ogenschijnlijk liefdevol legt hij zijn arm om me heen."Je verzorging kost ons handenvol geld. We koppelen zo de luchtslang los, geniet van je laatste ademteugje schat", f...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Herhaling

22, mei, 2020 Tryntsje van der Meer

Bang voor de dood

24, mei, 2020 Lotte Akkerman

Bitterzoete initiatieven

14, mrt, 2020 Marieke Vos

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!