Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Net-niet-flix

Ik zit hier op de bank door de ongeveer 600 opties heen te scrollen die Netflix Nederland mij te bieden heeft. Van de Nederlandse film Soof tot de nieuwe serie War Machine van Brad Pitt. De keuze is er reuze! Maar ergens heb ik een nare bijsmaak bij het Netflix aanbod. Wat houd die bijsmaak in? En waarom?

Een oud argument is dat een groot aanbod niet altijd een positieve werking heeft. Dit wordt ook wel de keuzeparadox genoemd. Des te meer keus je hebt, des te ongelukkiger zal je zijn met de uiteindelijk gemaakte keuze. Stel je staat in een grote televisiewinkel waarin ze duizend tv’s verkopen. Je zal verlamd raken door alle verschillende keuzes die je kunt maken en zult dus nooit helemaal zeker zijn dat je de goede keuze hebt gemaakt. Als je nou eens in een winkel stond waarin ze maar drie tv’s verkochten, zou je een stuk zekerder (en gelukkiger) van en over je gemaakte keuze zijn. Zo ook met Netflix. Kiezen is ook rouwen om datgene wat je niet gekozen hebt, ook al kan je dat bij Netflix altijd later terug kijken, maar ga je dat echt doen?

Een persoonlijk beklag: De beschrijvingen die Netflix geeft bij elke serie en film die er op staan slaan nergens op. Netflix personeel schrijft omschrijvingen in dezelfde fabriek waar goedkope thrillers van cliffhangers worden voorzien. Ik heb al een abonnement lieve Netflix. Je hoeft me niet elke film als een waar spektakel te verkopen. Zeker niet als het om een Schindler’s list of een Clockwork Orange gaat.

Netflix brengt ook zelf materiaal naar het witte doek. Orange is the New Black, 13 Reasons Why, War Machine. Stuk voor stuk zijn het , op Netflix volgens Netflix, hitseries. Waarom zijn deze series ‘goed’? Omdat ze op maat gemaakt zijn voor de gemiddelde Netflix kijker. Netflix verzameld feedback van gebruikers en stelt daar zijn aanbod mee samen door middel van algoritmes. Dit mechanisme is niet meer dan natuurlijk. Een bedrijf gaat natuurlijk af op de vraag van de klant, anders is een bedirjf geen lang leven gegund. Wat je echter ziet bij deze series, films en documentaires, is dat elke vorm van creativiteit en originaliteit verloren is gegaan. Het ziet er gelikt uit. Netflix is tegenwoordig te vergelijken met de all-inclusive vijf sterren resorts die te vinden zijn op de Turkse Riviera. Alles is tot in de puntjes verzorgd, het is snel, gemakkelijk en goedkoop. Je word zoet gehouden met lekkere toetjes maar als je verder dan het resort gaat kijken zie je dat het gelegen is in een woestijn met weinig inhoud.

Ik krijg wel eens een mailtje van Netflix met daarin het bericht dat ze en film toegevoegd hebben die ik waarschijnlijk wel goed zal vinden. En dat zegt alles of niet? Ik mag zelf niet meer bepalen wat ik goed vind en wat niet. Netflix zorgt vakkundig voor een te groot keuzeaanbod om vervolgens mijn verdwaalde ik de weg te wijzen in wat ik waarschijnlijk goed zal vinden. 

Bovenstaand gezeur heeft er bij mij voor gezorgd dat er bijzonder weinig op Netflix te vinden is wat nog mijn interesse wekt. Er is weinig authentieks op te vinden, en de meesterwerken die erop staan heb je gauw gevonden en gauw gekeken. Als je een semi-romantisch 'Netflix & Chill' avondje met je geliefde wil hebben, raad ik aan alvast een keuze te hebben gemaakt voordat je de tv aanzet. 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 484
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.