Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Nederlands (en Vlaanderens) literaire grootheden

We vermijden angstvallig de term literaire “reuzen”, want tussen lilliputters …
De grootste Nederlandse prozaschrijvers waren in de 19de eeuw E.D. Dekker (Multatuli) en in de 20ste eeuw W.F. Hermans.
Merkwaardig, beiden gingen in een zelfgekozen literaire ballingschap: Dekker naar Duits Friesland; Hermans naar Parijs, waar hij een Nederlander op bezoek kreeg die hem met een bijl behandelde.
Nederland heeft natuurlijk Vlaanderen flink gesteund in zijn historische culturele ontvoogdingsstrijd tegen de verfransing. Vandaar ook dat enige landgenoten van mij zijn opgenomen in de Nederlandse literaire kanon.
Daar was onvermijdelijk Hugo Claus, deze epigoon van Dylan Thomas en naschrijver van de Amerikaanse naturalisten. Er ontstond zelfs enige verontwaardiging toen hij de nobelprijs maar niet toebedeeld kreeg (het buitenland wist wel beter). Maar hij had zich een boven-de-Moerdijks accent toegeëigend, wat hem flink verkoopbaar maakte. Eigenlijk was zijn moedertaal West-Vlaams, een patois dat zelfs in België, het Sicilië van het Noorden, onverstaanbaar is. En als je dan ook nog (toen der tijd) een Nederlandse coryfee als Sylvia Kristel wist te neuken (echt, niet nep op het doek) …. Gelukkig is intussen alles met een gepaste euthanasie opgelost.
Bovenaan de lijst van de nog levende onsterfelijke Vlamingen prijkt nu Tom Lannoye. Zijn toneelwerk “Ten Oorlog”, zo las ik onlangs, is uitgeroepen tot het beste Nederlandse toneelwerk aller tijden. Natuurlijk mag je geen staar op je ogen hebben om over de eeuwen heen Bredero’s Spaansche Brabander” te zien. Dus maar even Shakespeare verneuken en succes gegarandeerd! (nu is hij Goethe aan het oppoetsen)
Dus ongetwijfeld ook geen nobelprijs voor Wessel Te Gussinklo, de enige Nederlandse schrijver van internationale waarde. Te laat wellicht: hij moest tien jaar wachten op de publicatie van zijn eerste roman.

© Eric Deprez op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.