Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

205 Hits

Publicatie op:
Naïeve-me
Natuurlijk, dat niet iedereen gelijk is, dat wist ik al een tijdje. George Orwell heeft mij dat in zijn amimalfarm al op vroege leeftijd heel goed duidelijk gemaakt. Ik leerde later dat dit vooral gaat over inwoners uit de derde wereld, niet westerse allochtonen in Nederland, minderbedeelden en natuurlijk -validen. Later kwamen daar de mensen behorend tot een andere (lees:lagere) sociale klasse bij.

Gelukkig is er dan altijd nog ons rechtssysteem om op terug te vallen en wanneer nodig zal Zij een voorbeeld stellen zodat 'more equal than others'- uitingen nooit een té grote maatschappelijke vorm aannemen.
Maar wat als onze dienaren van de wet; de verlengde arm van Vrouwe Justitia op microniveau, de forensische popo met platte pet, smeris, wout, skowtu of welke andere benaming we er ook voor hebben, onze stiekeme zonde van vooroordelen ook toepast. Is dat ónrecht of térecht?
 
Mijn onbescheiden, wellicht wat naïeve mening en poging om mijn kinderen zo onbevooroordeeld mogelijk het volwassen leven in te bonjouren is dat 'two legs are wrong here' en dat dit ónrecht en zéér ónterecht is. Zo krom als een hoepel, fout, stout en walgelijk. Al lijk ik hiermee de laatste tijd steeds vaker de plank mis te slaan. Het is aan de orde van de dag om medici, politici en andere invloedrijke mensen de hand boven het hoofd te houden en mensen die leven op het randje van wat wij maatschappelijk aanvaardbaar vinden, wanneer mogelijk, vooral verder de goot in te trappen.

Persoonlijk laat ik mij niet snel verleiden tot aftrappen, vertrappen, natrappen en/of doodtrappen. Maar, dit feit constaterend, heeft me geleerd dat ik er wel ben ingetrapt. Bah.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Naïeve-me"

29.10.20
Feedback:
Een mooi stukje Louise, maar lees het zelf nog eens kritisch door. Een aantal regels kloppen niet helemaal. De eerste zin van je tweede alinea voorbeeld. Wat is hier "het?" Of in de derde alinea "dat dit onrecht is..." Is dit hier de vooroordelen op zich, of als de justitie vooroordelen heeft?
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig