Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Naastenliefde

Het is al even gelden dat wij ons, na twee jaar zoeken, eigenaars mochten noemen van een prachti­ge boer­derij met schitterende vergezichten over een oer-Hollands landschap. De bewoonster liet weten dat zij ons graag wilde vertellen over de geschiedenis van het huis en wij stonden te trappelen van ongeduld om te zien of onze plannen met de boerderij, realistisch waren.

Tijdens de eerste bezichtiging van het huis werd het al duide­lijk dat zij met pijn in het hart haar onderkomen ver­liet. De omvang, het erf en de tuin waren haar, na het over­lijden van haar echtgenoot, te veel geworden. Bijna heel haar leven had zij op die plek gewoond en haar hele ziel en zaligheid in het huis gelegd. De indeling was zo prak­tisch, de keuken was het einde en wat dachten we van de bij­passende tegels? We beaamden de aanbevelingen beleefd en dachten er het onze van. Inmiddels wisten we dat er een rigou­reuze ver­bou­wing zou plaatsvinden waardoor al de door haar geroemde eigen­schappen tenietgedaan zouden worden. In de auto, op weg naar haar toe, spraken we af dat we het daar niet over zouden hebben. Haar vertrek was, zonder de weten­schap dat haar paleis aan de binnenkant met de slopers­hamer zou worden bewerkt, al erg genoeg.

We werden als haar vrienden verwelkomd. Dat gold niet voor de ouderling die onverwacht afscheid kwam nemen van zijn gemeente­lid. Uit zijn vijan­dige houding bleek dat hij ons, twee heren die praktiserend gingen samenwo­nen, volgens zijn in­terpretatie van Gods woord, ver­oordeelde.
Zij, die zich door ons bezoek sterk bewust werd van haar naderen­de verhuizing, kon haar emoties niet bedwingen. Voor de ouderling was dit het moment om vanuit het niets met een monotone maar dwingende stem in een straf tempo hele passages uit de bijbel te citeren. Hij, zeker van zijn eigen gelijk, keek na zijn oprisping vanuit de hoogte op ons neer en sloeg geen acht op zijn gemeentelid die nog wat na snotterde. Zij zocht troost door ons te vertellen dat het goed was dat aan het zware lijden van haar man een eind was gekomen. Het gevolg was een tweede uitbarsting van Bijbelteksten. Alsof dit niet genoeg was werd nog geen vijf minuten later een verhaal over de geschiedenis van de boerderij, bruusk on­derbroken door een bij(bel)passende preek. Opge­lucht haal­den we adem toen de ouderling aanstalten maakte weg te gaan.

Bij zijn afscheid nodigde zij hem uit nog een keer op bezoek te komen in haar nieuwe woonplaats, een dorp tien kilometer verderop. Ze zou immers, na zoveel jaren, moeten wennen aan de zusters en broeders van de nieuwe gemeen­te. De ouderling probeerde niet eens troost in zijn woorden te leggen toen hij zei dat hij daar geen tijd voor had. Bijbel­teksten en inter­preta­ties van Gods woord zijn geen garanties voor respect, naastenliefde en mense­lijk­heid; maar helaas dat wisten wij allang.

Paul WoerleeAuteur van ‘Apen in een pak’
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 415
(Gemiddelde waardering 3.7 met 3 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten