Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

MYSTERIEUZE SCHOENEN

| Pascal Cuijpers

Een mysterie is een onbegrijpelijk of onverklaarbaar feit. Een soort raadsel. Zegt mijn goede vriend W.I.Kipedia. Mysteries hebben als eigenschap dat ze in eerste instantie onoplosbaar lijken te zijn. Wanneer een mysterie toch wordt opgelost, is dit wereldnieuws of gaat de oplossing of ontdekking voor eeuwig de geschiedenisboeken in. Een wereldwijd mysterie waar de mensheid zich al decennia lang druk over maakt, is bijvoorbeeld of UFO’s echt bestaan. En zo ja, maken UFO’s dan ook die meesterlijke figuren in de graanvelden wanneer ze op ons wereldje landen? Een ander mysterie is of het Monster van Loch Ness nou wel of niet bestaat? En is Yeti  echt te vinden in de Himalaya? Zijn vermeende voetsporen zijn immers gevonden. Alle zijn tot nu toe onopgeloste mysteries.

Niet in dit rijtje van wereldse mysteries aanwezig, is het mysterie waar ik zelf al jaren mee rondloop. Mijn eigen mysterie is namelijk het één-schoen-langs-de-kant-van-de-weg-mysterie. Waarom liggen er überhaupt schoenen langs de weg en waarom is dit er ook altijd maar één? Waar is die andere? Ben ik de enige die dit opmerkt? Al tijden lang is dit voor mij een raadsel. Geduldig moet ik afwachten totdat één of andere nieuwe Einstein aan komt zetten met een formule, een Wet der één Schoen of gewoon een simpele verklaring voor mijn persoonlijke mysterie. Het zal in elk geval nog heel wat voeten in aarde hebben om hiermee voet aan de grond te krijgen…

Inmiddels doe ik zelf ook als een halve zool mijn stinkende best om het mysterie op te lossen. Allerlei vragen komen bij me op tijdens mijn onderzoek: Is iemand naast zijn schoen gaan lopen langs de weg? Heeft iemand ontdekt waar de schoen wringt en deze daardoor langs de weg uitgetrokken en vervolgens vergeten mee te nemen? Is iemand de moed in de schoen gezakt tijdens een lange autorit? Zocht iemand verlichting omdat hij of zij met lood in de schoen ergens naar op weg was? Was iemand tijdens een autorit iets in de schoen geschoven waar hij of zij vanaf wilde? Wilde iemand niet graag in iemand anders schoen staan? Had iemand zijn of haar stoute schoen uitgetrokken, om er maar vanaf te zijn? Mijn vragen zijn nog lang niet beantwoord, het mysterie is nog lang niet opgelost. Wel zou ik willen zeggen: wie de schoen past, trekke hem aan… Dat scheelt weer een hoop rommel langs de weg.

© Pascal Cuijpers

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 1416

4.85

(De gemiddelde waardering is 4.8 door 10 stem(-men)

Reacties   

+1 # Mysterieuze schoenenMieke Schepens 23-10-2013 01:36
Ik heb me dat ook vaker afgevraagd. Ik denk dan altijd aan moord en doodslag, het zal wel geen geval van 'opruimen' zijn, vermoed ik. 8)Graag gelezen !
# De Geheimen van het Alledaagse...Patrick Bernauw 23-10-2013 08:27
Dit lijkt me de stof - of het soort vragen - waarvan verhalen gemaakt worden. Mooie schrijfopdracht ook!

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Voetballers

Geschreven door yves goudket. Geplaatst in Column.
De voetballerij is de laatste 20 jaar enorm geevolueerd, niks is minder waar, net zoals alles trouwens. Waar voetballers vroeger met loodzware, wateropslorpende ballen mo...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!