Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 597
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Muts van een moeder

| Irma Moekestorm
Moeders zijn maar irritante wezens. Ze willen dat je dingen doet, waar jij ab-so-luut het nut niet van inziet. Maar omdat die onnuttige dingen gekoppeld zijn aan hun bizarre regels, moet je je er nog aan houden ook...

Je spullen niet laten slingeren of je kamer opruimen, bijvoorbeeld. Maar het ligt daar best. Je hebt het morgen weer nodig.
Je gordijnen openen en je bed rechttrekken? Nah ja... Vanavond kruip je er weer in.
Alle vieze kleding in de wasmand.... Waarom? De shirts die je, na veel wikken en wegen, toch maar niet hebt aangetrokken, kun je daar immers ook prima dumpen. Dan komen ze ‘vanzelf’ weer schoon en gestreken in de kast. Simpel. Je moet het niet moeilijker maken dan het is.

Alles weet ik er van: ik had namelijk ook zo’n moeder. Nu niet meer, maar vroeger vond ik haar echt weleens irritant, met haar regels en ideeën.
Zo moest ik ook nog eens persé een muts dragen als het een beetje had gevroren. Een van bruin en oranje wol gebreid exemplaar met zo’n ‘gezellig’ wiebelende pompon er bovenop. Belachelijk! Ik zag het al voor me. Met die muts op mijn hoofd zou ik het mikpunt van spot worden op het schoolplein. Dat zou ik niet o-ver-lé-ven.
Mijn moeder wilde echter niets van mijn protest horen. Al mijn argumenten – dat het kriebelde, dat mijn haar er statisch van zou worden, dat het ding niet paste bij mijn jas en tot slot mijn belangrijkste reden, dat ik zou worden uitgelachen – werden tezamen met de muts strak over mijn oren getrokken. Geen ontkomen aan.
Tenminste, dat dacht zij. Want, zodra ik me uit haar zicht wist, trok ik de muts snel af om het verfoeide geval samen met mijn moeders tegenargumenten – dat het juist zo leuk stond, dat het zo lekker warm was, dat ik anders ziek zou worden – in het verste hoekje van mijn tas te stoppen.
Met koude, rode oren kwam ik aan op school, maar ik had tenminste geen muts op. Niemand trouwens. Maar niemand had natuurlijk ook zo’n moeder...

Juist omdat ik zo goed weet hoe moeders kunnen zijn, had ik me stellig voorgenomen om zelf nooit zo’n muts-van-een-moeder te worden. Echt, ik had het me zó ont-zet-tend voorgenomen...

Vanmorgen keek ik mijn, na veel discussie, uiteindelijk sjaal- en mutsloze jongens na en betrapte ik me erop dat ik toch weer álle bedden rechttrok en álle gordijnen opende.
Vanmorgen propte ik de wasmachine vol, maar dat maakte de wasmand niet eens veel leger, dus wist ik dat er nog vele draaien zouden volgen.
Vanmorgen vouwde ik de voorraad sjaals en mutsen netjes op en deed ze in een zak, klaar om weg te brengen; ze hebben ze waarschijnlijk toch nooit meer nodig.
Vanmorgen bedacht ik me dat ze mijn regels gewoon aan hun laars lappen, net als ik dat zelf deed.
Vanmorgen kwam ik, na zestien jaar moederschap, tot de bittere conclusie dat, ondanks mijn dapper pogen, ik helaas toch ben uitgegroeid tot een irritante ‘mutsmoeder’. Precies als alle moeders dus...
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 1773

(De gemiddelde waardering is 5 door 7 stem(-men)

Reacties   

# RE: Muts van een moederTineke Ommering 25-03-2016 21:18
Helemaal waar, leuk geschreven......
Helemaal waar mooi geschreven
# Leuk!Nance (Adriana SA) vd Ruit 24-03-2016 09:08
Als mede-muts, een heel herkenbaar verhaal :lol:...een heerlijk en onuitputtelijke bron om over te schrijven! Ik heb mijn 1e blog op schrijverspunt ook speciaal aan mijn puber opgedragen ;-)
# RE: Leuk!Irma Moekestorm 25-03-2016 16:40
Dank je wel, Adriana, voor je leuke reactie!

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

VRIJ

Geschreven door lieve heyrman. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
 De bomen in zijn tuin zijn met gele lintjes versierd.Voor deze belangrijke gebeurtenis in zijn leven is een  feest opgezet om hem te vieren.Eindelijk is hij vrij...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Ik ben een racist!

05, juni, 2020 Martin Reekers

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!