Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Muts van een moeder

Moeders zijn maar irritante wezens. Ze willen dat je dingen doet, waar jij ab-so-luut het nut niet van inziet. Maar omdat die onnuttige dingen gekoppeld zijn aan hun bizarre regels, moet je je er nog aan houden ook...

Je spullen niet laten slingeren of je kamer opruimen, bijvoorbeeld. Maar het ligt daar best. Je hebt het morgen weer nodig.
Je gordijnen openen en je bed rechttrekken? Nah ja... Vanavond kruip je er weer in.
Alle vieze kleding in de wasmand.... Waarom? De shirts die je, na veel wikken en wegen, toch maar niet hebt aangetrokken, kun je daar immers ook prima dumpen. Dan komen ze ‘vanzelf’ weer schoon en gestreken in de kast. Simpel. Je moet het niet moeilijker maken dan het is.

Alles weet ik er van: ik had namelijk ook zo’n moeder. Nu niet meer, maar vroeger vond ik haar echt weleens irritant, met haar regels en ideeën.
Zo moest ik ook nog eens persé een muts dragen als het een beetje had gevroren. Een van bruin en oranje wol gebreid exemplaar met zo’n ‘gezellig’ wiebelende pompon er bovenop. Belachelijk! Ik zag het al voor me. Met die muts op mijn hoofd zou ik het mikpunt van spot worden op het schoolplein. Dat zou ik niet o-ver-lé-ven.
Mijn moeder wilde echter niets van mijn protest horen. Al mijn argumenten – dat het kriebelde, dat mijn haar er statisch van zou worden, dat het ding niet paste bij mijn jas en tot slot mijn belangrijkste reden, dat ik zou worden uitgelachen – werden tezamen met de muts strak over mijn oren getrokken. Geen ontkomen aan.
Tenminste, dat dacht zij. Want, zodra ik me uit haar zicht wist, trok ik de muts snel af om het verfoeide geval samen met mijn moeders tegenargumenten – dat het juist zo leuk stond, dat het zo lekker warm was, dat ik anders ziek zou worden – in het verste hoekje van mijn tas te stoppen.
Met koude, rode oren kwam ik aan op school, maar ik had tenminste geen muts op. Niemand trouwens. Maar niemand had natuurlijk ook zo’n moeder...

Juist omdat ik zo goed weet hoe moeders kunnen zijn, had ik me stellig voorgenomen om zelf nooit zo’n muts-van-een-moeder te worden. Echt, ik had het me zó ont-zet-tend voorgenomen...

Vanmorgen keek ik mijn, na veel discussie, uiteindelijk sjaal- en mutsloze jongens na en betrapte ik me erop dat ik toch weer álle bedden rechttrok en álle gordijnen opende.
Vanmorgen propte ik de wasmachine vol, maar dat maakte de wasmand niet eens veel leger, dus wist ik dat er nog vele draaien zouden volgen.
Vanmorgen vouwde ik de voorraad sjaals en mutsen netjes op en deed ze in een zak, klaar om weg te brengen; ze hebben ze waarschijnlijk toch nooit meer nodig.
Vanmorgen bedacht ik me dat ze mijn regels gewoon aan hun laars lappen, net als ik dat zelf deed.
Vanmorgen kwam ik, na zestien jaar moederschap, tot de bittere conclusie dat, ondanks mijn dapper pogen, ik helaas toch ben uitgegroeid tot een irritante ‘mutsmoeder’. Precies als alle moeders dus...
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1679
(Gemiddelde waardering 5 met 7 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Jezelf herkennen

okt 18, 2019 Quote Hans Van Battel

menu

okt 19, 2019 55 woorden lieve heyrman

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Slaapvrees

okt 21, 2019 55 woorden Christiene M. de Vries

Meer schrijfactiviteiten