Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Musica

Afgelopen tijd heb ik een aantal nummers voor mijn band geschreven. Nou ja, geschreven is een groot woord; gecomponeerd en opgenomen zou de lading beter dekken want slechts de teksten schrijf ik daadwerkelijk op. Jazeker, ouderwets met de hand, in eerste instantie. En wanneer ik na het voltooien van een nummer het tekstvelletje bekijk staat dat zo vol doorhalingen en verbeteringen dat me dan eigenlijk niets rest dan het geheel netjes overtypen. Ik herschrijf muziekteksten zo nodig nog vaker dan het niet-muzikaalondersteunde proza wat ik ook wel produceer. Dat komt doordat ik die in het Engels schrijf, wat niet mijn moedertaal is en het moet natuurlijk ‘in’ de muziek passen. Het metrum is, misschien wel meer dan bij gewone teksten, erg belangrijk. Omdat het in een liedje nogal opvalt en als storend wordt ervaren wanneer het een niet met het ander klopt.

Nu heb ik al flink wat nummers gemaakt, maar teksten perfect in de muziek passen blijft een uitdaging. Dat ik niet goed kan zingen is daar mede debet aan, omdat in muziek ook toonhoogtes en accenten meespelen in dat spel. Wanneer je een nummer hoort lijkt de tekst vaak als vanzelfsprekend op de juiste plekken zijn invulling te geven. Je zou de indruk kunnen krijgen dat het een appeltje-eitje is. Nou, vergeet dat maar. Het blijven taaloefeningen op zich, waar je je wat meer vrijheden kan veroorloven dan in prozateksten, vind ik. Ik probeer van mijn muziekteksten altijd een afgerond geheel te maken en bezie ze als ultrakorte verhalen. Meer dan 200 tot 300 woorden worden ze meestal niet. Over taalpuzzels gesproken! U vraagt zich misschien af waar mijn nummers over gaan. Ik maak geen vrolijke teksten. Niet omdat ik niet vrolijk ben, maar het past de muziekstijl beter. Soms gaat het over wat mensen elkaar aan kunnen doen in de liefde of mijn voorstelling van de gedachtegang van een gestoord persoon. Of hoe de mensen niet leren van de geschiedenis. Algemene thema’s dus, maar die desondanks onuitputtelijke bronnen vol met unieke invalshoeken herbergen.

Af en toe komt er een zin naar boven geborreld waarvan ik dan denk: wat bedoel ik daar nu mee? Zoals: Mijn vrijheid is een wraak van de goden. Het is haast filosofisch, niet? Je kunt er alle kanten mee op. En in het Engels klinkt het alweer een stuk beter. Afijn, wanneer ik taalcoach was zou ik cursisten de volgende oefening opgeven als huiswerk: zoek op YouTube de Karaokeversie van jouw favoriete liedje en maak er een nieuwe tekst voor. Dan hoef je je ook niet druk te maken om de toonhoogtes!
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 615
(Gemiddelde waardering 3 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster