Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Münsterland

Ik ga steeds vaker naar plekken die ik ooit met mijn ouders bezocht. Kijken of er nog iets herkenbaars is. Deze Tweede Pinksterdag brengt me naar het nabije Münsterland. Dat is Westfalen op zijn mooist. Toen mijn vader pas zijn rijbewijs had, gingen we al ras de grens over met onze eerste Kever (JP-14-67!). Reisdoel waren de ‘Baumberge’ en plaatsen met namen als Billerbeck en Havixbeck. De toevoeging ‘berge’ aan ‘Baum’ dient met enige korrels zout te worden genomen: bomen genoeg, maar de bergen zijn eigenlijk stuwwallen. Maakt niet uit; je moet ergens leren veilig heuvel op en af te rijden. Het was goede basisstof voor de Deutsche Alpenstraße in de toenmalige toekomst. Behalve een epidemie aan windmolens is er weinig veranderd. Ik rijd door naar Münster, onder meer bekend van de Vrede met die naam en Jan van Leiden. In 1648 werd in de Friedenssaal - entree een euro vijftig - het einde van de Tachtigjarige Oorlog bezegeld en daarmee een basis voor het huidige Nederland gelegd. Daarna koffie onderaan de toren van de Lambertikerk met boven mij de kooi waarin Jan van Leiden terechtkwam na het einde van zijn megalomane miniatuur Wederdoperrijk. Toen ze hem zat waren werd hij opgepakt, een half jaar als een rariteit door de omgeving gereden, een uur lang met gloeiende tangen het vel van zijn lichaam gescheurd, doodgestoken en zijn lijk in de kooi aan de toren gehangen. Als afschrikwekkende waarschuwing. Ik moet direct denken aan het gedicht ‘De Zelfmoordenaar’ van Piet Paaltjens.

26 mei 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 344
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Reacties   

# de schellen vielen van mijn ogenE E (©Inspiratiewater) 18-06-2018 18:04
Allemachtig, wat waren mensen vroeger ook ontzettend wreed! Ik wist niet wat ik las. Ben wel benieuwd hoe men dan komt aan de uitdrukking "zich er met Jantje van Leiden afmaken." Ik bedoel, zo eenvoudig had Jan van Leiden het blijkbaar niet. Allesbehalve.
Interessant column!
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…