Columns

Columns op Schrijverspunt
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Graag eerst even inloggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag.

Waardeer je een column? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

Münsterland

Ik ga steeds vaker naar plekken die ik ooit met mijn ouders bezocht. Kijken of er nog iets herkenbaars is. Deze Tweede Pinksterdag brengt me naar het nabije Münsterland. Dat is Westfalen op zijn mooist. Toen mijn vader pas zijn rijbewijs had, gingen we al ras de grens over met onze eerste Kever (JP-14-67!). Reisdoel waren de ‘Baumberge’ en plaatsen met namen als Billerbeck en Havixbeck. De toevoeging ‘berge’ aan ‘Baum’ dient met enige korrels zout te worden genomen: bomen genoeg, maar de bergen zijn eigenlijk stuwwallen. Maakt niet uit; je moet ergens leren veilig heuvel op en af te rijden. Het was goede basisstof voor de Deutsche Alpenstraße in de toenmalige toekomst. Behalve een epidemie aan windmolens is er weinig veranderd. Ik rijd door naar Münster, onder meer bekend van de Vrede met die naam en Jan van Leiden. In 1648 werd in de Friedenssaal - entree een euro vijftig - het einde van de Tachtigjarige Oorlog bezegeld en daarmee een basis voor het huidige Nederland gelegd. Daarna koffie onderaan de toren van de Lambertikerk met boven mij de kooi waarin Jan van Leiden terechtkwam na het einde van zijn megalomane miniatuur Wederdoperrijk. Toen ze hem zat waren werd hij opgepakt, een half jaar als een rariteit door de omgeving gereden, een uur lang met gloeiende tangen het vel van zijn lichaam gescheurd, doodgestoken en zijn lijk in de kooi aan de toren gehangen. Als afschrikwekkende waarschuwing. Ik moet direct denken aan het gedicht ‘De Zelfmoordenaar’ van Piet Paaltjens.

26 mei 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 294
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster