Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 597
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Mopperen

| Stephanie Franssen
O, wat houden wij Nederlanders toch van mopperen. Vooral lekker mopperen over het weer is erg favoriet. Hoewel dat was vroeger zo. Tegenwoordig wordt er meer en meer gemopperd over vooral de politiek en hoe dit tegenwoordig funest is voor ons ooit zo mooie rustige Nederlandje. Mopperen is tegenwoordig ook al een te lief woordje. Er wordt niet meer gemopperd, er wordt geklaagd, gezeurd en gedreigd. Over van alles en nog wat tegen van alles en nog wat. Je kunt het zo gek niet bedenken of er moet weer iemand bedreigd worden met de akeligste ziektes of met het definitieve einde, op welke manier dan ook.

Je kunt tegenwoordig niet meer onschuldig iets zeggen of schrijven zonder dat er weer met modder gegooid wordt. Iedereen wil zijn naam zien staan onder een mooi geschreven stukje proza. Al dan niet met de nodige spelfouten. Daar wordt dan natuurlijk ook weer over geklaagd door de taalvirtuozen onder ons.

En dan te bedenken dat we het zo slecht niet hebben volgens de statistieken, maar ook daar wordt weer overheen gewalst door de hardste schreeuwers. Vooral hard schreeuwen schijnt favoriet te zijn, dan wordt je pas gehoord. Of er wordt geschreeuwd in hoofdletters, dat staat ook zo mooi.

De hardste schreeuwers krijgen de meeste aandacht, dat is helaas ook nog waar. Het maakt niet uit wat je schreeuwt . Als het maar hard genoeg is dan schreeuwt iedereen je na en ben jij die profeet met de wijze woorden.

Ik wil terug naar het gemopper, waarin ik gerust mijn mening kan loslaten op deze of gene zonder dat ik besmeurd word met pek en veren. Gewoon omdat ik ook iets kwijt wil, maar niet echt iets te klagen heb.
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 856

(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Reacties   

# RE: MopperenNance (Adriana SA) vd Ruit 05-04-2017 11:30
Nou, ik ook hoor! Goed beschreven. :-)
# Helemaal eensMachteld Berkelmans 04-04-2017 22:49
:-)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Hommage

Geschreven door Lieven Vandekerckhove. Geplaatst in Cursiefje.
Geen revue, geen blad, geen kinderboek kreeg tijdens mijn eerste collegejaren zulke belangrijke plaats in mijn lectuur als de ‘Vlaamse Filmkes”. Steeds vlasten we op het ei...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Ik ben een racist!

05, juni, 2020 Martin Reekers
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!