Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

385 Hits

Publicatie op:
 • Home
 • Columns
 • MONDKAPJES (De werkelijkheid herken je aan haar onwaarschijnlijkheid)
MONDKAPJES (De werkelijkheid herken je aan haar onwaarschijnlijkheid)

Nog geen kwartier sta ik bij de bushalte en mijn verbijstering over het menselijk gedrag weet al weer met sprongen toe te nemen. Tegenover de bushalte, tel ik vijf-ik herhaal VIJF- , duidelijk gebruikte,  mondkapjes. Drie tegen een heg geplakt, waarschijnlijk door de wind. En twee gewoon op de straat. Gebroederlijk daarnaast liggen twee volle condooms. Tot de rand gevuld om precies te zijn.

Een man met een hond loopt mij voorbij. En in mijn naïviteit ga ik ervan uit dat de man, zijn hond met een wijde boog , om de plaats delict zal leiden. De man heeft duidelijk geen boodschap aan mijn naïviteit en laat zijn hond rustig aan de mondkapjes ruiken. Aan twee ervan, likt hij zelfs. In zijn voordeel spreekt dat hij de tot de rand gevulde condooms ongemoeid laat. Niet omdat de hond geen belangstelling heeft voor de condooms maar omdat zijn baas minder geduld heeft en hem nu meetrekt naar veiliger oorden.

Uiteraard kunnen de ex dragers van die mondkapjes volkomen gezond zijn, maar dat weten wij niet zeker. Ik bedoel, dat je die kapjes überhaupt zonder gewetenswroeging de straat op lazert, zegt in ieder geval iets over hun geestelijke gezondheid, maar dit terzijde.
Hoe dan ook, de hond kan besmet zijn nu en kan zijn baas weer besmetten. Dus spoed ik mij naar de man en leg hem de pricaire situatie voor. Hij kijkt mij, na mijn zorgvuldige uitleg aan zoals een makreel wel eens kijkt, vlak voor hij zijn laatste rustplaats in een oven betreedt. Ogen opengesperd. Mond een streep. Dan vloekt hij. En scheldt mij uit voor randdbiel en bemoeial en woorden waarmee ik u hier niet onnodig kwetsend mee lastig wil vallen. Ze hebben in ieder geval te maken met diverse terminale ziekten en dergelijke.

Dus dank ik hem vriendelijk voor zijn bijdrage en loop gehaast terug naar waar ik vandaan kwam: De bushalte. Daar zie ik een meisje van een jaar of zes gebukt staan boven de mondkapjes. Ze maakt aanstalten ze met blote handen op te rapen. Dus roep ik haar tot de orde-In mijn tijd mocht dat nog-en waarschuw haar dat ze door moet lopen.
Ze pakt een mobieltje uit haar zak, toetst een nummer en begint in dat kreng te schreeuwen dat "een meneer lelijk doet tegen haar."

De wereld in een notedop: op je zesde alle ins en outs weten over mobieltjes en andere technische verworvendheden, maar onwetend genoeg over zaken waar het echt om gaat, in dit van Corona vergeven land.

Je accepteert het. Wat moet je anders. Om met Gerard Reve te spreken:'De werkelijkheid herken je aan haar onwaarschijnlijkheid.'


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "MONDKAPJES (De werkelijkheid herken je aan haar onwaarschijnlijkheid)"

© Paco Painter
22.07.20
Feedback:
Correctie i.v.m. oude waarderingen.
 • Schrijfkwaliteit
  4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • W.J. (Hans) Villerius 22.07.20
  Grappig geschreven, maar desondanks tamelijk zorgwekkend: Bestudeer jij gebruikte condooms van zo nabij, dat je kunt vaststellen, hoe vol ze zitten? Dat lijkt me haast nog griezeliger dan corona.
  • W.J. (Hans) Villerius 23.07.20
   @Painter Je zienswijze verwondert mij. Want we hebben het toch over de afgedankte voorbehoedmidde len van slordige onbekenden of misschien zelfs van buurman of buurvrouw- wat me nog erger lijkt?
  • Paco Painter 22.07.20
   Ik zie zulke dingen. Dat u dat griezelig vindt is griezelig

In elke boekenwinkel