1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  430 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

MONDKAPJES (De werkelijkheid herken je aan haar onwaarschijnlijkheid)

Publicatie op: 22-07-20

Paco Painter

Profiel bekijken?

Klik hier!

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

MONDKAPJES (De werkelijkheid herken je aan haar onwaarschijnlijkheid)

455 Hits.

Nog geen kwartier sta ik bij de bushalte en mijn verbijstering over het menselijk gedrag weet al weer met sprongen toe te nemen. Tegenover de bushalte, tel ik vijf-ik herhaal VIJF- , duidelijk gebruikte,  mondkapjes. Drie tegen een heg geplakt, waarschijnlijk door de wind. En twee gewoon op de straat. Gebroederlijk daarnaast liggen twee volle condooms. Tot de rand gevuld om precies te zijn.

Een man met een hond loopt mij voorbij. En in mijn naïviteit ga ik ervan uit dat de man, zijn hond met een wijde boog , om de plaats delict zal leiden. De man heeft duidelijk geen boodschap aan mijn naïviteit en laat zijn hond rustig aan de mondkapjes ruiken. Aan twee ervan, likt hij zelfs. In zijn voordeel spreekt dat hij de tot de rand gevulde condooms ongemoeid laat. Niet omdat de hond geen belangstelling heeft voor de condooms maar omdat zijn baas minder geduld heeft en hem nu meetrekt naar veiliger oorden.

Uiteraard kunnen de ex dragers van die mondkapjes volkomen gezond zijn, maar dat weten wij niet zeker. Ik bedoel, dat je die kapjes überhaupt zonder gewetenswroeging de straat op lazert, zegt in ieder geval iets over hun geestelijke gezondheid, maar dit terzijde.
Hoe dan ook, de hond kan besmet zijn nu en kan zijn baas weer besmetten. Dus spoed ik mij naar de man en leg hem de pricaire situatie voor. Hij kijkt mij, na mijn zorgvuldige uitleg aan zoals een makreel wel eens kijkt, vlak voor hij zijn laatste rustplaats in een oven betreedt. Ogen opengesperd. Mond een streep. Dan vloekt hij. En scheldt mij uit voor randdbiel en bemoeial en woorden waarmee ik u hier niet onnodig kwetsend mee lastig wil vallen. Ze hebben in ieder geval te maken met diverse terminale ziekten en dergelijke.

Dus dank ik hem vriendelijk voor zijn bijdrage en loop gehaast terug naar waar ik vandaan kwam: De bushalte. Daar zie ik een meisje van een jaar of zes gebukt staan boven de mondkapjes. Ze maakt aanstalten ze met blote handen op te rapen. Dus roep ik haar tot de orde-In mijn tijd mocht dat nog-en waarschuw haar dat ze door moet lopen.
Ze pakt een mobieltje uit haar zak, toetst een nummer en begint in dat kreng te schreeuwen dat "een meneer lelijk doet tegen haar."

De wereld in een notedop: op je zesde alle ins en outs weten over mobieltjes en andere technische verworvendheden, maar onwetend genoeg over zaken waar het echt om gaat, in dit van Corona vergeven land.

Je accepteert het. Wat moet je anders. Om met Gerard Reve te spreken:'De werkelijkheid herken je aan haar onwaarschijnlijkheid.'

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

22.07.20
Feedback:
Correctie i.v.m. oude waarderingen.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • W.J. (Hans) Villerius 22.07.20
  Grappig geschreven, maar desondanks tamelijk zorgwekkend: Bestudeer jij gebruikte condooms van zo nabij, dat je kunt vaststellen, hoe vol ze zitten? Dat lijkt me haast nog griezeliger dan corona.
  • W.J. (Hans) Villerius 23.07.20
   @Painter Je zienswijze verwondert mij. Want we hebben het toch over de afgedankte voorbehoedmidde len van slordige onbekenden of misschien zelfs van buurman of buurvrouw- wat me nog erger lijkt?
  • Paco Painter 22.07.20
   Ik zie zulke dingen. Dat u dat griezelig vindt is griezelig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
BEELDENSTRESS
1063
Lezen?
Column
KOFFIETJE..
1047
Lezen?
Column
Over gelijkheid zou je niet eens moeten hoeven nadenken
702
Lezen?