Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

302 Hits

Publicatie op:
MONA, DE ZUIVELSTE POLITICA

Bij OP1 zit Mona Keijzer,  Staatssecretaresse van Economische Zaken en Klimaat. Wat het klimaat met economische zaken heeft te maken blijft voor mij vrij vaag of het zou moeten zijn dat de economie harder groeit bij mooi weer.

Mona is van het CDA en ze wil lijsttrekker worden van die partij tijdens de volgende verkiezingen.
De vraag is of de kiezers dat ook willen want er zijn nog drie tegenkandidaten.
Op de vraag van een presentator waarom juist Mona Keijzer het meest geschikt is als CDA leider, brandt zij in volle onbescheidenheid los. Een kwartier lang zit ik te luisteren naar een lofzang op zichzelf die nimmer door wie of wat dan ook werd overtroffen. 
Zonder schaamte geeft zij zichzelf schouderklop na schouderklop, zodanig dat aan het eind van de avond haar schouderstand door een fysiotherapeut in de oude stand omhoog zal moeten worden getrokken.

Volgens Mona is er niemand beter dan Mona. En ik kan zien dat Mona van niemand méér houdt dan van Mona. Je ziet dat Mona gaandeweg haar carrière steeds meer in het successprookje Mona is gaan geloven. En het ontgaat mij ook niet dat er inderdaad niemand beter een Mona kan acteren dan Mona zelf. Na een kwartier is iedereen er van overtuigd dat er niets beter onder de zon is dan Mona.
Mona is een uitverkorene. Speciaal uitgekozen voor deze moeilijke taak door God. Sterker nog, als Mona ooit de Hemel betreedt is het eerste dat ze doet naar God lopen en hem of haar-ik moet, als nietdeuger, voorzichtig zijn met het geslacht-duidelijk maken dat de troon háár plaats is. Maar of die scene ooit werkelijkheid wordt is niet zeker want Mona is onsterfelijk. Denkt ze.

Als Mona op haar geboortedorp Volendam loopt, weet iedereen daar dat ze stemmen nodig heeft, want anders zou ze daar niet lopen. Dan zou ze op Amsterdam lopen. Of op Den Haag. Maar nu loopt ze daar wel. Bijna in de voetsporen van Thierry Baudet -Herrie Baudet voor zijn vrienden- van Forum voor democratie, die hier twee weken geleden dezelfde route aflegde op Volendam. Ook vanwege de stemmen die tijdens de vorige verkiezingen als rijpe appels in Herrie Baudet's schoot vielen.

Hoe dan ook. Vannacht droomde ik over Mona. Mona werd de grootste. Ze werd, in mijn droom unaniem als lijsttrekker gekozen door het CDA.
Haar eerste goede daad was dat er voortaan maar één Mona is. Als een soort coronamaatregelen werden de volgende wetten afgekondigd:

-geen enkel meisje mag meer Mona worden genoemd;
-Alle toetjes van Mona zullen worden vernietigd, alsmede het bedrijf zelf;
-Frankrijk krijgt de laatste waarschuwing. Als Frankrijk niet voor medio 2021 de Mona Lisa heeft vernietigd zullen er passende maatregelen worden getroffen.
Bij overtreding van één van deze wetten zal er een boete worden uitgedeeld. Deze zal bestaan uit het, één jaar lang, verplicht lopen op dezelfde schoenen die Hugo de Jonge altijd draagt.

Als ik zwetend wakker schiet adem ik opgelucht uit. En 's avonds eet ik een toetje. Van Danone . Voor alle zekerheid, mind you!


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "MONA, DE ZUIVELSTE POLITICA"

30.06.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
  • Schrijfkwaliteit
    4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig