Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

573 Hits

Publicatie op:
Misofonie
Ja, ik lijd aan misofonie (je kan opzoeken wat dat is, maar 't wordt zo wel duidelijk, denk ik).
 
Weet je, ik kan op zich best tegen mensen en hun geluiden, ben ik niet zo moeilijk in. Maar andermans eetgeluiden trek ik niet. Smakkende, slurpende, met volle mond pratende, bestek tegen tanden klapperende disgenoten kan ik domweg niet verdragen. Net zomin als wanneer iemand een hap neemt van iets wat nog te heet is. En daar tegen beter weten in z'n tong aan verbrandt. Daar opzichtig gewag van maakt middels zinloos gewapper met de hand en geflapper met de getroffen tong. Uiteraard vergezeld van de onontkoombare dooddoener 'Zooooo, dat is hééééét!' Onuitstaanbaar vind ik het.
 
Appels haal ik niet meer in huis. Er zijn namelijk lieden die, God mag weten waarom, altijd veuls te grote happen nemen van zo'n vrucht. De slurp- en smakgeluiden die daarbij vrijkomen...hou op, schei uit.
 
Voor mij, als zelfbenoemd misofoon, is er één allesverzengende trigger waarbij elke hete koffie slurper of smakkende appel happer in het niet valt. De nagelbijter.
Het is niet eens zozeer de oncharmante aanblik van de actie zelf, het zijn die ondersteunende knabbel- en sabbelgeluiden die me bijkans laten imploderen. Met een nagelbijter in mijn blik- en dus gehoorveld moet ik wegwezen, naar een andere ruimte, een andere coupé, oortjes in en 'industrial metal' opzetten. En dan nog wil het geniepige gekluif en gezuig er wel eens doorheen piepen. De wetenschap dat een praktiserend kluiver zich binnen dezelfde muren bevindt is al voldoende munitie voor ontembare agressie en neiging tot zelfkastijding.
 
Op een eventueel datingprofiel zou het bovenaan mijn afkeerlijstje staan. Op eenzame afstand van roken, drugsgebruik of een dwangneurose. In verhouding zijn dat verwaarloosbare peanuts. Nagelbijten en de onvermijdelijke afgekloven stompjes zijn nooit verwaarloosbaar, nooit grappig en nooit sexy.
 
Trouwens, een datingprofiel zou in mijn geval toch een kansloze missie zijn. Wie wil er nou in godsnaam gezellig uit eten met een prikkelbare, onverdraagzame, agressieve misofoon?

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Misofonie"

16.05.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
  • Schrijfkwaliteit
    4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig