Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Pubers

Als je een echte columnliefhebber bent, heb je er vast al duizenden gelezen: columns over hoe moeilijk pubers wel niet onder controle te houden zijn. Dit column onderscheid zich van al deze saaie, klagerige, veel te serieuze artikelen, aangezien deze niet door een chagerijnige oude tante in de overgang of een vader die het leven niet meer ziet zitten is geschreven. Je snapt het al, dit is geschreven door een puber.

Hierbij een qoute uit een of ander lokaal krantje uit Sneek:
‘Over pubers zou de ouderavond gaan. Van die puisterige, onberekenbare, soms übervrolijke, dan weer stikchagrijnige, vaak onbegrepen sociaal ingewikkelde wezens waar niemand iets van snapt.’

Op het puisterige gedeelte na (ik ga zeker niet ontkennen dat we die hebben), lijkt deze beschrijving meer bij ouderen te passen dan bij jongeren. Het is waar dat jongeren zich wel is afzetten tegen hun ouders, maar dat is natuurlijk alleen maar omdat ouders (en dan vooral de moeders) zich godsgruwelijk irritant gedragen. Het ene moment zingen ze mee met de radio en dansen ze rond het hele huis, en het andere moment schreeuwen ze de hele buurt bij elkaar omdat jij je bordje niet op de aanrecht hebt gezet. Deze hebben dus meer last van stemmingswisselingen…

Om nog even in te gaan op het sociale aspect: Bent u een volwassen persoon die dit leest? Tel maar even na hoeveel vrienden u (ik zeg ‘u’ omdat ik toch nog enige toon van respect voor de ouderen moet hebben) heeft en hoevaak u uitgaat. Vergelijk dit nu maar is met uw zoon of dochter. Uit mijn ervaringen zijn de jongeren vaak ‘ietsjes’ socialer dan de ouderen, die aan elke collega die ze hebben een hekel hebben. Het meest sociaale wat mijn ouders doen is een barbecue houden met wat kennisen. Jongeren gaan daarentegen veel liever op stap met vrienden dan dat ze heel de dag thuis kritiek krijgen over wat ze nu weer verkeerd hebben gedaan.

Kortom, pubers kunnen zeker wel is chagerijnig zijn. Maar dit geld even goed als ouders.
Het verschil is dat de pubers de hormonen de schuld kunnen geven, en dat ouders chagerijnig worden van hun werk, hun collega’s, hun partner, hun taken die ze thuis nog te doen hebben, en niet te vergeten: van ons.

In principe zijn ouderen gewoon pubers zonder puistjes.
(Dit is mijn allereerste collumn ooit, dus wees niet te streng)
Dit artikel delen?
 • Hits: 679
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal