• Columns

  Columns op Schrijverspunt
 • Informatie

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)
 • Start
 • Columns
 • Minister Van Engelshoven en de stereotiepe kip

Minister Van Engelshoven en de stereotiepe kip

We stonden al weken voor sinterklaasavond likkebaardend in de etalage van de speelgoedwinkel te turen. Mijn zusje en ik. Links het jongensspeelgoed zoals Märklin-treinen, racebanen en elektrische auto’s aan een draad met een stuurtje. Rechts het meisjesspeelgoed zoals Barbie en Ken. Ken had geschilderd zwart haar.

Op pakjesavond viel mijn oog op het fornuisje dat mijn zusje kreeg. Het deurtje van het oventje ging open en daar was zij: een houten kip. Klinkt vreemd, ‘zij’ voor een stukje hout, maar een kip is nu eenmaal vrouwelijk. Of was het een haantje? Ik weet het niet, net zoals het geslacht van Barbie en Ken niet helemaal duidelijk was. Ik moet zeggen: voor die tijd al aardig genderneutraal. Dat zag ik als mijn zusje de poppen aan het aan- en uitkleden was. Je oog viel op niets.

Ik had wel eens een ‘goed-broertjesmoment’. Ver na de feestdagen zag ik in de speelgoedwinkel zwarte en vleeskleurige nylonkousen voor Barbie. Het zag er zo mooi uit; geen moment dacht ik dat dat misschien ongezond was voor een jongen om zo te denken. Van mijn zakgeld heb ik het voor haar gekocht.

Minister Van Engelshoven wil in navolging van Frankrijk stereotiep speelgoed verbieden. Bij stereo denk ik dan aan de installaties die mijn zusje en ik als tiener kregen – is muziek genderneutraal?

Ook mogen speelgoedfabrikanten geen reclame meer maken voor jongens- en meisjesspeelgoed. Dat is te rolbevestigend. Van Engelshoven is natuurlijk bang dat vrouwen achter een fornuis terechtkomen met een vega-kip achter het deurtje. Daar zit uiteraard weinig power in, en op die manier kom je nooit aan het doorgedramde vrouwenquotum in de top van het bedrijfsleven.

‘Zal ik je vuilniszak even meenemen?’ vraag ik aan mijn zuster. Het valt me op hoe schoon haar ramen zijn. Hoe wit de gordijnen. Dat zie je niet veel meer. Haar hele huis is jaloersmakend schoon. Ze staat toch maar mooi aan de top van haar eigen bedrijf dat huishouden heet. En dat met een kapot bestraalde nek en schouder. Als je dan geen powervrouw bent ondanks dat je met Barbie hebt gespeeld…

Ze houdt niet van koken. Ik wel. Ik ben een enthousiaste hobbykok. Verschil moet er zijn. Hoe dat komt? Ik denk niet dat mijn bewondering voor dat fornuisje met de houten kip er iets mee te maken heeft. Ook niet dat ik gewoon hetero ben.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 171
(De gemiddelde waardering is 4 door 4 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Reinder Veelinx

Een 149 BJ2 tje

nov 17, 2019 Gerard Treffers

Boeren

okt 28, 2019 Machteld Berkelmans

Euthanazeer

okt 17, 2019 Saskia van Haeren

Meer schrijfactiviteiten

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Schrijf een verhaal in maximaal 500 woorden. Je verhaal dient te beginnen met een vaste, door jou, uit de mogelijkheden, te kiezen, eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin. Je…

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…