Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

500 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Columns
  • Minister Van Engelshoven en de stereotiepe kip
Minister Van Engelshoven en de stereotiepe kip

We stonden al weken voor sinterklaasavond likkebaardend in de etalage van de speelgoedwinkel te turen. Mijn zusje en ik. Links het jongensspeelgoed zoals Märklin-treinen, racebanen en elektrische auto’s aan een draad met een stuurtje. Rechts het meisjesspeelgoed zoals Barbie en Ken. Ken had geschilderd zwart haar.

Op pakjesavond viel mijn oog op het fornuisje dat mijn zusje kreeg. Het deurtje van het oventje ging open en daar was zij: een houten kip. Klinkt vreemd, ‘zij’ voor een stukje hout, maar een kip is nu eenmaal vrouwelijk. Of was het een haantje? Ik weet het niet, net zoals het geslacht van Barbie en Ken niet helemaal duidelijk was. Ik moet zeggen: voor die tijd al aardig genderneutraal. Dat zag ik als mijn zusje de poppen aan het aan- en uitkleden was. Je oog viel op niets.

Ik had wel eens een ‘goed-broertjesmoment’. Ver na de feestdagen zag ik in de speelgoedwinkel zwarte en vleeskleurige nylonkousen voor Barbie. Het zag er zo mooi uit; geen moment dacht ik dat dat misschien ongezond was voor een jongen om zo te denken. Van mijn zakgeld heb ik het voor haar gekocht.

Minister Van Engelshoven wil in navolging van Frankrijk stereotiep speelgoed verbieden. Bij stereo denk ik dan aan de installaties die mijn zusje en ik als tiener kregen – is muziek genderneutraal?

Ook mogen speelgoedfabrikanten geen reclame meer maken voor jongens- en meisjesspeelgoed. Dat is te rolbevestigend. Van Engelshoven is natuurlijk bang dat vrouwen achter een fornuis terechtkomen met een vega-kip achter het deurtje. Daar zit uiteraard weinig power in, en op die manier kom je nooit aan het doorgedramde vrouwenquotum in de top van het bedrijfsleven.

‘Zal ik je vuilniszak even meenemen?’ vraag ik aan mijn zuster. Het valt me op hoe schoon haar ramen zijn. Hoe wit de gordijnen. Dat zie je niet veel meer. Haar hele huis is jaloersmakend schoon. Ze staat toch maar mooi aan de top van haar eigen bedrijf dat huishouden heet. En dat met een kapot bestraalde nek en schouder. Als je dan geen powervrouw bent ondanks dat je met Barbie hebt gespeeld…

Ze houdt niet van koken. Ik wel. Ik ben een enthousiaste hobbykok. Verschil moet er zijn. Hoe dat komt? Ik denk niet dat mijn bewondering voor dat fornuisje met de houten kip er iets mee te maken heeft. Ook niet dat ik gewoon hetero ben.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Minister Van Engelshoven en de stereotiepe kip"