Voor schrijvers, door schrijvers
516 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

366 Hits

Publicatie op:
Minderjarig, minder oordelen
Minderjarig, op zich zegt het woord al genoeg. We zijn het allemaal geweest; jong, roekeloos, impulsief en geen benul van de consequenties die je gedrag kon hebben. Op zich niets vreemd aan. Totdat je minderjarig bent en verdacht wordt van strafbare feiten…

Alles wat zo logisch is aan minderjarig zijn, keert zich ineens tegen je. Je wordt omschreven als een beest of monster. Iemand die willens en wetens iets heeft gedaan. Vaak ook nog met kwade opzet. Alsof je de gevolgen kon overzien. Je ouders, die zouden zich pas moeten schamen.

Jongeren die verdachte zijn in een strafzaak, worden tegenwoordig al veroordeeld, nog voordat de hele situatie duidelijk is. Dit alles maakt mij boos en verdrietig. Maar er is iets dat ik nog erger vind.

Zodra deze jongeren verdacht zijn, valt de bescherming, die zij normaal gesproken wel hebben, ineens weg. Op sensatie beluste media publiceren alles: volledige namen, foto’s en zelfs filmpjes van arrestaties. Wat op internet staat, kan niet meer worden verwijderd. Het blijft bestaan.

De roep om zwaardere straffen weerklinkt in de media. Sommige reacties op internet doen denken aan middeleeuwse praktijken. ‘Aan de schandpaal’, ‘levenslang opsluiten’ of ‘alle gegevens bekendmaken’. Waarom het jeugdstrafrecht en ons rechtssysteem ooit is ingevoerd, lijkt te zijn vergeten.

Nee, ik keur het gedrag van jongeren die delicten plegen niet goed. En ja, soms ligt het aan problemen rondom de opvoeding. Maar, het is niet voor niets dat rechtszaken tegen minderjarigen plaatsvinden achter gesloten deuren. Hun hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld. Zij overzien de gevolgen vaak juist niet. Ze leven in het moment en hé, toen leek het een goed idee. Ook moet ik de eerste ouder die de impulsieve acties in een puberbrein kan
voorspellen én kan voorkomen, nog tegenkomen.

Wat als je kind hiervan het slachtoffer is? Wat als hij de dader is? Iedereen moet met de gevolgen leren leven. Zo’n situatie kent alleen verliezers. Wat ik zou willen, is dat mensen minder oordelen en eerst nadenken voor ze reageren.

Eén misstap in je jeugd, kan je toekomst voorgoed verkloten. Of dat terecht is, dat is de vraag…

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Minderjarig, minder oordelen"

Heb je deze al gelezen?

  • Hoopvol (36) Eelco Visser 14-04-2021

    Er zijn van die dagen...  Vandaag, 14 april is het Nationale Poepdag. Een dag die in het leven is geroepen door de Maag Lever Darm Stichting. Een arts onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum...

    Lees meer: Hoopvol