1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  415 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 10-05-2020

Hits: 708

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Mijn moeder

Aangepast: 10-05-2020

Zij is al enige tijd niet meer onder ons en, hoezeer je moeder ook tot in de genen deel van je uitmaakt, dat is maar goed ook. Haar laatste jaren waren een kwelling.  Het hoefde voor haar niet meer. “Kun je me niet een beetje helpen, jongen?”, vroeg ze op een moment toen zij al enige tijd gebukt ging onder een voltooid leven. Ik wist niet goed raad met die vraag en dat had ze waarschijnlijk al verwacht. Zij noemde mij af en toe hoofdschuddend maar liefdevol een ‘kloris’, een kwalificatie die ik uitlegde als een sukkel met een goed hart. Dus kloris als ik was, liet ik moedertje natuur haar werk doen.

Daarna overleven de herinneringen, waarvan de anekdotische tot mijn favorieten behoren. Gewoon kleine dingetjes die haar typeerden. Haar altijd helder rood gelakte nagels, de hoge hakken waarmee zij haar gebrek aan lengte wat compenseerde en waarop zij zich met kittige klakjes door het leven bewoog. Haar glaasje medium dry sherry, de eeuwige sigaret en haar passie voor cryptogrammen. Als wij bladen tegenkwamen met cryptogrammen knipten we die voor haar uit. Met het kopje thee en biscuitje die ze klaar had staan als ik uit school kwam gaf zij vorm aan mijn thuisgevoel. Voortdurend bezorgd over mijn lot zou zij, nadat ik het huis uit was,  jaar in jaar uit blijven opbellen en vragen of ik na slecht weer goed thuisgekomen was. Ik plaagde haar dan met mijn antwoord: “Ja, anders had ik de telefoon niet opgenomen!”.

Problemen in haar en ons leven bestreed ze door met haar favoriete heilige, Anthonius, te praten. Als ik examen moest doen of solliciteren zei ze steevast: “Ach jongen ik praat wel even voor je met Anthonius”. Het klonk alsof hij een huisvriend was met wie zij regelmatig overlegde. Omdat zij vloeken en schuttingwoorden ‘ordinair’ vond, haar grofgebektheid zich beperkte tot ‘potverdriedubbeltjes’ als iets niet lukte en ‘alle oliekoeken in het zand’ als zij een ongelukje had, ben ik er van overtuigd dat zij een streepje voor had bij deze heilige.

Ik kon haar vaste geloof in heiligen en hemel niet delen, maar als ik op vakantie een kerk bezoek en er is een Anthoniusbeeld, steek ik als ongelovige voor de zekerheid er tóch een kaarsje bij op. Ik denk dan even aan haar. Vanavond staat er een kaarsje bij het Anthoniusbeeld dat ik van haar erfde.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Ik ben een racist!
765
Lezen?
De man die wilde loslaten
689
Lezen?
De pianostemmer
602
Lezen?