1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  430 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Mensenmelk is geschifte moedermelk

Publicatie op : 31-07-2021

"Ik ontvang graag feedback"

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Mensenmelk is geschifte moedermelk

209 Hits.

Een fles gewone melk had een blauwe dop, yoghurt een groene en karnemelk een rode. De melkboer – die zich later melkman noemde – wist precies waar je het over had als je een ‘gewoon’ of een ‘dubbel’ (voor de koffie, met een kroonkurk) wilde hebben. Het kwam allemaal van de koe, het vrouwelijke rund en moederdier, daar stond niemand bij stil. Het figuurtje Joris Driepinter, een jongetje, promootte om drie glazen melk per dag te drinken.

En dan heb je ook nog moedermelk, van de mens dan, en laat dat nu net een vrouw zijn. Ze geeft haar kind de borst en/of kolft het af. Het is beter voor een kind dan koemelk. Althans dat wordt beweerd en ook weer niet. Koemelk is toch niet zo gezond voor je – of wel? Sojamelk is gezonder – of niet?

Nu staat moedermelk ter discussie, deze keer niet of het gezond is of niet. Nee, het gaat om de benaming. Het is niet non-binair volgens een Brits ziekenhuis. ‘Er zijn patiënten die liever geen moeder genoemd willen worden na een bevalling,’ zegt inclusiviteitsexpert Barbara Oud, die bedrijven adviseert over diversiteit en inclusief taalgebruik, volgens het AD – wie bepaalt overigens dat een vrouw die bevallen is ‘patiënt’ mag worden genoemd? En moet ik volgens Barbara een moederbedrijf een ‘mensenbedrijf’ noemen?

Moedermelk wordt ‘mensenmelk’ en kraamvrouwen zijn ‘mensen die zijn bevallen’, volgens het Britse ziekenhuis. Of een aanstaande moeder wordt ‘bevallende ouder’ genoemd.

Heb ik dan vijftien jaar geleden met veel verdriet afscheid genomen van de verkeerde? Ik dacht van mijn MOEDER, blijkt het mijn bevallende ouder te zijn, die ik mama noemde. Was het dan voor ‘Bevallende Ouderdag’ in plaats van Moederdag, toen ik op school een tekening voor haar maakte? En hoe moet ik dan mijn vader noemen? Verwekker soms, zoals sommigen zeggen die eigenlijk niets met hun VADER te maken willen hebben?

Wat mooi is het om het verschil tussen man en vrouw verenigd te zien op de Olympische spelen. Nieuw is de gemixte estafette atletiek. Mannen lopen op topniveau sneller dan vrouwen. Zo is het en niet anders. Ze geven elkaar het stokje door en komen tot een prachtige eindtijd. Samen. Want hebben we het daar niet over? Of blijven we zoeken naar verschillen, waarvan we weten dat die er zijn, maar door met geschifte melk besmette figuren niet ‘inclusief’ worden geaccepteerd.

Vrouwen zal op consultatiebureaus worden gevraagd of ze toch wel ‘mensenmelk’ aan hun baby geven. Ik hoor de verbaasde reacties al: ‘Wat dacht u dan, geitenmelk?’

Pijn in mijn buik krijg ik ervan. Maandag naar de dokter, wie weet is er wat met mijn baarvader aan de hand.

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

08.09.21
Feedback:
Heerlijk stuk en erg goed geschreven!
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
'Hij is niet een van ons'
752
Lezen?
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
751
Lezen?
Column
Wat onder het vet zit bederft niet
686
Lezen?